Fekete péntek

Ma van Amerikában a Black Friday

Valószínűleg serkenti az értékesítést az a "hagyomány", amely főként az Egyesült Államokban terjedt el, és amelyet Black Fridaynak, vagyis Fekete pénteknek neveztek el.

2008.11.28 14:11Z., ma.hu

Hagyományosan a Black Friday minden évben Hálaadás másnapján kerül megrendezésre. (A Hálaadás viszont mozgó ünnep: november negyedik csütörtöke.) A fekete péntek a fogyasztói társadalom legnagyobb orgiájának, a karácsonyi nagybevásárlásnak a kezdete is egyben.

Ezen a napon a vállalatok - a közelgő karácsonyt üdvözölvén - rettenetes árleszállításba kezdenek. Természetesen a cégek (közöttük az informatikával foglalkozók is) kihasználják az "ünnepben" rejlő potenciált, és erre a napra különleges ajánlatokat állítanak össze. Az sem ritka, hogy termékeiket 10-15-20 százalékkal, de akár 50%-kal olcsóbban adják.

Nem csoda tehát, hogy a Black Fridayre valósággal gyúrnak a tengeren túli fogyasztók. Óriási sorok kígyóznak az üzletek körül, és egyes termékek néhány órán belül teljesen elfogynak - még a bemutatódarabokat is felhabzsolja a "sáska népség." Egyes multivállalatok észrevették azt, hogy ezen a napon bizony jóval többet értékesítenek, mint általában, így a fekete péntek jelenségét más országokra is kiterjesztik. Sajnos hozzánk, ide a vadkapitalizmus keleti szegletébe még nem jutott el ez az intézmény. Hogy jó-e ez vagy rossz - ennek eldöntését az olvasóra bízzuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.