MalwareTech

Ő fékezte meg a zsarolóvírust

Kiderült annak a brit informatikai szakértőnek a kiléte, aki a támadás pénteki hullámának tetőzése után nem sokkal megtalálta a megoldást a vírus terjedésének megállítására.

2017.05.15 16:12MTI

A 22 éves Marcus Hutchins, aki szülei délnyugat-angliai tengerparti otthonából dolgozik egy amerikai számítógép-biztonsági cégnek, a BBC-nek és a Daily Mail című konzervatív brit lap online kiadásának hétfőn elmondta, hogy jelenleg a brit kormány elektronikus kommunikációfigyelő kémszolgálatának (GCHQ) országos kiberbiztonsági központjával (National Cyber Security Centre, NCSC) együttműködve igyekszik megakadályozni a vírus esetleges újabb változatainak elterjedését.

Elmondta azt is: tart attól, hogy a kibertámadás végrehajtói megkeresik és bosszút állnak rajta, amiért szembeszállt velük.

Több mint százezer újab számítógép fertőződését akadályozta meg a 22 éves srác (Fotó: AP)

Hutchins, akit a szakma MalwareTech néven ismer, kifejtette: részben véletlenül sikerült megakadályoznia a vírus további terjedését. Észrevette ugyanis, hogy a vírus megpróbál kapcsolatban lépni egy meghatározott internetes címmel, valahányszor behatol egy-egy újabb számítógépbe, ez a hosszú betűhalmazból álló internetes cím azonban nem volt bejegyezve és nem tartozott hozzá honlap.

Hutchins 8 fontért (nem egészen 3 ezer forintért) megvásárolta az internetes címet, amely ettől a pillanattól létezővé és bejegyzetté vált. Mint kiderült, ez egyben aktiválta a vírus egyik kódját, amely gyakorlatilag kikapcsolta a rosszindulatú programot, leállítva további terjedését.

Szakértők szerint ezzel több mint százezer újabb számítógép fertőződését sikerült megakadályozni világszerte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.