Europeana

Majdnem megnyílt az európai digitális multimédia-könyvtár

Képzeljünk el egy olyan digitális könyvtárat, ahol virtuálisan felfedezhetjük magunknak a klasszikus festmények, fényképek, hangfelvételek és szövegek világát. Ez (lesz) az Europeana.

2008.11.24 18:19Z., ma.hu

Rengeteg európai politikus gyűlt össze csütörtökön a brüsszeli 18. század múzeumában, hogy együtt ünnepeljék az Europeana indulását. A tervek szerint az Europeanaban lévő tartalmak ugyanúgy kereshetőek lesznek, mint az amazon.com-on a termékek.

Csalódnia kellett annak, aki az Europeanát az indulás napján el akarta érni. Mivel a projekt három szervere teljes mértékben le volt terhelve, ezért azokat lezárták. Az EU illetékesei azt állították szombati sajtóközleményükben, hogy az oldal 10 millió találatot kapott óránként csütörtökön, ami pont kétszerese a szerver által elviselhető mennyiségnek. A kiszolgálókat csak december közepén kapcsolják vissza Hágában, ahol a projekt központja van, ám a megoldás mindenképpen tükörszerverek használata lesz.

A műszaki fejlesztéssel foglalkozó holland szakember elmondta, hogy az Europeanát 10 héten keresztül csak nyílt forráskódú rendszerek felhasználásával programozták. Magyar vonatkozású hír, hogy az oldal magyar és finn nyelven is elérhető majd - nyelvünket szerda este hétkor élesítették a rendszerben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.