World Wide Web

Tim Berners-Lee, a világháló atyja kapta a Turing-díjat

A tragikus sorsú második világháborús kódfejtőről, Alan M. Turing brit matematikusról elnevezett, egymillió dollárral járó díjat az Amerikai Informatikai Társaság (AMC) ítéli oda évente, és a Google finanszírozza.

2017.04.04 17:06MTI
hirdetés

Az AMC kedden jelentette be, hogy az idei díjazott a 61 esztendős Tim Berners-Lee, akit 2004-ben lovaggá ütött II. Erzsébet királynő, és akit a 20. század száz legfontosabb személye között nevezett meg a Time magazin.

Tim Berners-Lee (Fotó: Reuters/Stefan Wermuth)

A tudós pályafutása “megkoronázásaként” értékelte a Turing-díjat, ugyanakkor elmondta, hogy szerinte az elismerés inkább a világhálónak, mint projektnek szól, és annak az erős nemzetközi együttműködésnek, amely munkájában segítette.

A World Wide Web, amely megváltoztatta a világot, mai formáját az Oxfordban végzett Timothy John Berners-Lee brit fizikusnak köszönheti, aki 1991. augusztus 6-án tette nyilvánossá a világ első weboldalát, az info.cern.ch-t, melyet Genfben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) székhelyén fejlesztett ki kollégája, Robert Cailliau támogatásával. A következő fontos lépésre két év múlva került sor, amikor a net nyilvánosan használhatóvá vált, és megalkotója teljes mértékben lemondott a licenszdíjakról és a szabadalmakról. Így a programozók erre az alapra építve fejleszthették a netet, amelyen ma már több mint egymilliárd weboldal található. A világháló a hipertext és az internet eszközeinek összeházasításával az információk kényelmes elérését, valamint globális megosztását egyaránt lehetővé tette.

Berners-Lee, az internet atyja 1994-ben Bostonba költözött, ahol a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) megalapította a World Wide Web Konzorciumot (W3C). Manapság az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között osztja meg idejét, mint az MIT és az Oxfordi Egyetem professzora.

A tudós számos alkalommal figyelmeztetett arra, hogy a világháló egyre nagyobb mértékben ki van téve a kormányzati és a vállalati szféra befolyásának, és mindent el kell követni a rendszer nyílt, semleges jellegének megőrzése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.