Phishing

Helyzetelőnyben a horgászok

A pénzügyi válságot és a bankok körüli nyugtalan helyzetet az adathalászok is kihasználják.

2008.11.19 13:31Z., ma.hu

Egy internetbiztonsággal foglalkozó cég az elmúlt hetekben több olyan adathalász támadást is azonosított, melyek a bankokat övező krízishelyzetet próbálják meg kihasználni a címzettek megtévesztésére. Elsőként a Washington Mutual és a Chase Manhattan bankok online ügyfeleit vették célba, akiktől adataik megerősítését kérték.

„Folyamatosan nyomon követjük a kéretlen és adathalász e-mailek forgalmát, hogy azonosíthassuk az új fenyegetettségeket. Mivel a scammerek (csaló, szélhámos) gyakran meglovagolják a közélet aktuális történései és témái keltette hullámokat, így most is számítottunk arra, hogy a bankok körül jelenleg tapasztalható nyugtalanságot is kihasználják adathalász vagy egyéb veszélyt jelentő e-mailek küldésére. A Chase Manhattan bank ügyfeleit célzó támadás az első ilyen kísérletek egyike” – mondta Andy Klein, a SonicWALL szakértője.

„A Bank of America, a Wachovia, a Chase Manhattan, a Washington Mutual és egyéb pénzintézetek felvásárlása és egyesülése körülötti bizonytalan és zavart helyzet olyan környezetet alakított ki, mely kedvez a scammereknek céljaik elérésében. A bankok ügyfelei a közeljövőben több adathalász támadással is találkoznak majd, melyeket azzal a céllal indítanak, hogy megszerezzék személyes és banki adataikat, így a következő időszakban még éberebbnek kell lenniük.”

Az utóbbi hetekben a pénzügyi szektorban tapasztalható felvásárlásokról és egyesülésekről szóló hírek, illetve a pénzügyi intézmények és ügyfeleik közötti hiányos kommunikáció ideális helyzetet teremt a hackerek és adathalászok számára, hogy kihasználják az ügyfelek tájékozatlanságát.

Az adathalászok célja megszerezni a banki azonosítókat, kártyainformációkat és felhasználóneveket. Minden esetben az tapasztalható, hogy a félrevezetett ügyfelet az e-mailen keresztül egy olyan weboldalra irányítják, mely megtévesztésig hasonlít az adott bank valódi honlapjára, és amikor az ügyfél megadja felhasználónevét és jelszavát a bejelentkezéshez, az adathalászok a csaló oldalon keresztül megszerzik azokat, így hozzáférhetnek a becsapott ügyfél adataihoz, számlájához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.