Internetes óriások

A Google és a Facebook fellép a hamis hírek terjesztése ellen

Némi unszolás árán, de végül megszólalt a két internetes óriás. A Google és a Facebook ezentúl nem könnyíti meg az álhírterjesztők dolgát, és nem hagyja, hogy hazugságokkal pénzt keressenek a hálózatukban.

2016.11.15 14:28MTI

A Google és a Facebook internetes cégek bejelentették, hogy különböző intézkedésekkel fellépnek a hamis hírek terjesztése ellen.

A két óriást az vád érte, hogy hatáskörükön belül hagytak terjedni olyan valótlan információkat, amelyek befolyásolták az amerikai elnökválasztás eredményét, és esetleg ennek segítségével nyert Donald Trump republikánus párti jelölt.

A hamis híreket megjelentető honlapok részben azáltal tudnak fennmaradni, hogy hirdetések megjelentetésével bevételre tesznek szert, a hirdetésekhez pedig úgy jutnak hozzá, hogy például csatlakoznak a Google AdSense nevű hirdetésközvetítő szolgáltatásához.

A Facebook is változtat a hirdetési szolgáltatást érintő politikáján: a csaló vagy félrevezető reklámok tilalmát kiterjesztette a hamis hírekre is.

A Facebook vezetői között az ügy heves vitát váltott ki, Mark Zuckerberg elnök két közleményt adott ki arról, hogy meggyőződése szerint a Facebook nem befolyásolta a választás eredményét, és a közösségi oldalon az információk legfeljebb egy százaléka hamis.

A bevezetni tervezett korlátozás nem vonatkozik azokra a hamis információkra, amelyeket a felhasználók osztanak meg saját falukon – ezt képtelenség is volna ellenőrizni -, hanem csak azokra, amelyeket az FB tesz fel az oldalra saját szűrése után.

Hasonlóképpen a Google sem akadályozza meg, hogy valaki rákeressen olyan oldalakra, amelyek hamis információkat tartalmaznak, viszont azt megpróbálja megakadályozni, hogy az ilyen oldalak reklámbevételhez jussanak az AdSense-en keresztül.

Az elnökválasztással kapcsolatos példa, hogy ha valaki az utóbbi napokban rákeresett a szavazatszámlálás (final election count) kifejezésre, akkor eljuthatott olyan oldalra, amely azt állította, hogy Trumpra több szavazópolgár voksolt, mint ellenfelére, a demokrata párti Hillary Clintonra.

Pedig a szavazatokat még mindig számlálják, és Clintonnak egy kicsivel több volt még hétfőn is. Trump az elektori szavazatokból szerzett többet, ez jelentette győzelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.