Let's get social!

Myspace, Facebook: "szocializálódó" férgek

Egyre gyakrabban éri támadás a közösségi weboldalakat - a Myspace és a Facebook a legújabb áldozatok.

2008.11.14 12:51Z., ma.hu

Egy új, Facebookon és Myspace-en terjedő féregre hívják fel a figyelmet a Panda Security szakemberei. A féreg a rendkívül népszerű közösségi weboldalakat használja fel önmaga terjesztésére, mégpedig meglehetősen trükkös módon.

– Arról van szó, hogy a féreg a fertőzött felhasználó profiljában elhelyez egy hamis Youtube-vidóra mutató linket, aztán az ismerőseinek egy üzenetet küld azzal, hogy nézzék meg – ismertette a féreg működési elvét Sándor Zsolt, a cég magyarországi igazgatója. – Az ismerősök persze nem gyanakszanak, hiszen nem idegentől jön a link. A kattintás után egy oldalra jutnak, ahol egy üzenet a Flash Player letöltésére bátorítja őket; az emberek többsége erre gondolkodás nélkül igennel válaszol, hiszen a flash vagy a java már nagyon beleépült a PC-tulajdonosok mindennapjaiba. Itt viszont nem a Flash Playert, hanem magát a férget fogják letölteni, és egyúttal segítenek neki továbbjutni az összes ismerősükhöz is.

Értesüléseink szerint a két érintett közösségi hálózat felelősei már tettek ellenlépéseket, ám a trendek azt sejtetik, hogy messze nem ez volt az utolsó ilyen jellegű támadás az egyre népszerűbb, milliók által használt, és éppen ezért könnyű célpontnak számító hálózatok ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.