Közösségi

Nem is tudjuk, mennyi mindent tud rólunk a Facebook

Azt sejthetjük, hogy minden mozdulatunkat árgus szemekkel figyelik - most megmutatjuk, miként lehet kiiktatni, hogy ne kapjunk naponta tyúkszemirtó reklámot az arcunkba.

2016.08.27 19:03ma.hu

Legfontosabb preferenciákat a kattintásainkból állapítják meg, nem titok, hogy külön algoritmusok figyelik klikkelési szokásainkat.

Erre az oldalra kattintva máris elénktárul, milyen érdeklődési körök vannak a Facebook által fiókunkhoz rendelve.

Erről maga az oldal is tájékoztatást ad:

"Többféle forrásból származó információk használatával próbáljuk meghatározni, hogy milyen hirdetések lehetnek relevánsak és hasznosak a számodra. Például a Facebook-adatlapodon szereplő információk, a facebookos tevékenységeid és interakcióid a különböző vállalkozásokkal kapcsolatban mind olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogy milyen hirdetéseket látsz."

Facebook

Ha a kurzorral az egyes témák fölé megyünk, akkor egyébként egy rövid magyarázatot is kapunk, hogy miért került az a kategória az érdeklődési körünkbe, és ha valamelyik nem tetszik, akkor a kis X-ikonra kattintva törölhetjük is az adott érdeklődési kört. Vagy akár be is zárhatjuk az egész boltot, ha a Beállítások->Hirdetéseknél a "Webhely- és alkalmazáshasználaton alapuló hirdetések" mellett a Módosítás gombra kattintva kijelöljük, hogy a Facebook felhasználhassa a rólunk gyűjtött adatokat.

Emellett a Digitális Hirdetési Szövetség oldalán is érdemes letiltani, hogy a Facebook ezeket használhassa.

Ez sajnos nem jelent örök garanciát arra, hogy megszabadulunk az arcunkba tolt hirdetéscunamitól, de legalább az nem fog bosszantani, ha az egyszeri piripócsi vendégfogadó oldalára kattintás után még évekig piripócsi hirdetéseket kelljen nézegetni a hírfolyamunkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.