iPresident

Mennyire használják az internet adta lehetőségeket az amerikai elnökök?

A jelenlegi republikánus elnökről, George Bushról ismert tény, hogy elnöksége alatt egyetlen e-mailt sem írt, pedig a lehetősége meg lett volna rá...

2008.11.11 19:06Z., ma.hu

Mivel az internetkorszak igazán csak Bill Clinton elnöksége alatt kezdődött el, ezért a korábbi elnökök internet és főleg e-mail használatáról egyáltalán nem áll rendelkezésünkre infomáció. Az azonban valószinűsíthető, hogy idősebb George Bush még a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy fia... - nem fogja kihasználni a technika vívmányait, és mindezt igen jó okkal teszi.

Bill Clinton nyolcéves elnöksége alatt (1993-2001) mindössze két üzenetet írt. Az első egy próbaüzenet volt, a második viszont a Föld körüli pályán küldetésüket teljesítő amerikai űrhajósoknak szólt. A soronkövetkező elnök, George W. Bush tudatosan vagy tudat alatt kerülte az technikai újdonságokat. Amikor nem így tett, akkor általában pórul járt ezek használatakor. Emlékszünk például arra a jelenetre, amikor az elnök a Segwayt működtetve majdnem orra esett?

Bush elnöknek is van egy példánya a világ legnépszerűbb médialejátszójából, az iPodból, de azt asszisztense tartja karban. Bushról az is ismert, hogy valóságos technofób - irtózik a kütyüktől. A republikánus elnök világhálóknak vagy interneteknek nevezte az internetet egy interjújában (a következő kifejezést használta: the internets), és a Google-t is használja, de azt is csak arra, hogy a texasi ranchot nézegesse. Hát, ez nem valami impresszív, Mr. President.

A jelenlegi amerikai vezető annyira igyekszik nem e-mailezni, hogy nem is küld egyet sem - és minderre igen jó oka van: Amerikában az Információ szabadsága törvény (Freedom of Information Act) értelmében az elnök által írt e-mailek publikusnak tekinthetők. (De jó lenne ezt itthon is bevezetni...) Mindenkit meg kell nyugtatunk: George Bush elnökségét megelőzően kihasználta az e-mailes kommunikációban rejlő lehetőségeket, pusztán az előző nyolc évben nem küldött egyet sem. (Ezt kicsit nehezen hisszük el.)

Amerika következő elnöke, Barack Obama, Bush szöges ellentéte. Az afro-amerikai elnök, aki januárban veszi át elődjétől a Fehét házat, technikakedvelő hírében áll. Az első fekete elnök kampányában igencsak kihasználta az "internets" adta lehetőségeket, még iPhone alkalmazást is legyártatott a stábjával. Emellett Obama Macintosh felhasználó, ami szintén arra enged következtetni, hogy az új elnöknek nincs sok baja a mai friss technológiával.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.