M1

Mars-misszió magyar szoftverrel

Az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkoszmosz közös űrszondájának keringő egységén magyar fejlesztés is helyet kapott.

2016.03.21 14:54ma.hu
mta.hu

Szalai Sándor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont professzora az M1 – Ma délelőtt című műsorában kifejtette, a szonda leszállás-előkészítő feladatot végez a későbbi missziókhoz.

Már korábban is felvetült, hogy magyar fejlesztők részt vesznek a leszállóegység kifejlesztésében, de pénzügyi okokból a jelenlegi egységen lévő műszer fejlesztéséből nem tudták kivenni részüket.2014 decemberében azonban a Berni Egyetem kereste meg a kutatókat azzal, hogy nem tudnák-e rövid idő alatt elkészíteni a felszín vizsgálatára szánt kamerához szükséges szoftvert, ami biztosítja, hogy az egykamerás rendszer sztereóképeket tudjon létrehozni. A készülékkel egyébiránt a jövőbeli misszióknak keresik a megfelelő terepet.

Kifejtette, mivel a kommunikáció a Földdel viszonylag korlátozott kapacitású, ezért a nagyméretű képinformációt tömöríteni kell. A magyar kutatóknak ezt a tömörítő algoritmust kell még pontosítani, és utólag felküldeni a szondára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.