Belehúzott a Sanyo

12-szeres sebességű 100 gigás Blu-ray

A Sanyo új Blu-ray lézert jelentett be, mely amellett, hogy jelentősen felgyorsítja az írás sebességét még nagyobb tárhellyel is szolgálhat.

2008.10.07 08:57koac, ma.hu

Lassacskán kezdenek komolyan teret nyeri a Blu-ray lejátszók, és természetesen a velük járó lemezek a piacon, úgyhogy éppen ideje volt, hogy valamely hardvergyártó tovább lépjen és újabb technológiai fejlődésről számoljon be. Ez a cég ezúttal a Sanyo volt, aki tegnapi nap folyamán közölte, hogy egy olyan új Blu-ray lézert sikerült kifejleszteniük, amely nem csak az írási sebesség területén hoz pozitív változást, hanem rögtön meg is duplázza majd a lemezekre maximálisan felvihető adatmennyiség méretét.

A lézer erejét 450 mW-ra növelve a japán cég szerint nem csak azt érték el, hogy az eddigi maximális 8-szoros sebességet sikerült immáron 12-szeresre feltornázniuk, hanem sikerült általa 4 réteg mélyre jutniuk, amely azt eredményezi, hogy rövidesen 100 gigás lemezeket irkálhatunk majd a jelenlegi 50 Gigabájtos verziók helyett.

Ha gyakorlatiasabban tekintünk a változásra, mindaz azt jelenti, hogy hamarosan nyolc órányi 1080p minőségű H.264-es videót pakolhatunk majd egy lemezre, mindezt körülbelül 10 perc alatt.

Természetesen az új lézerrel működő meghajtók egyelőre még nincsenek tervben, hiszen először a Blu-ray Disc Association-nek kell majd engedélyezni az új eljárást, és természetesen a többi gyártónak is támogatnia kell a 4 rétegű formátumot, nem csak a Sanyónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.