Az orvosa ajánlásával

Egészségkímélő egér Hollandiából

Holland tudósok olyan egeret fejlesztettek ki, melynek használata sokkal kevésbé veszi igénybe izmainkat, mint a hagyományos rokonaié.

2008.10.06 09:29koac, ma.hu

Az évekig tartó egérhasználat egy idő után komoly fájdalmat válthat ki kézfejünkben, karunkban, vállunkban, vagy adott esetben a nyakunkban. Ezen problémát kiküszöbölendő készítettek el saját egerüket a rotterdami és maastrichti orvosi egyetem kutatói. Ám mielőtt rátérnénk, miben is különbözik a hollandok eszköze a hagyományos egerektől, lássuk előbb, hogy azok milyen problémákat is okozhatnak.

Az 1960-ban kifejlesztett egér forradalmasította a komputerhasználatot. Egy rakás korábban nehezen kivitelezhető funkció vált egyszerre roppant egyszerűvé, így nem csoda, hogy a rágcsálók hihetetlen gyorsan elterjedtek, s még ma is ezeket használjuk. Ám használatuk koránt sem olyan ártalmatlan, mint hinnénk. Miközben egerünket mozgatjuk, rengeteg apró mozdulatot kell tennünk a kezünkkel és ujjainkkal, melyek végül hosszú távon ilyen-olyan fájdalmakhoz vezethetnek.

A hollandok kimutatták, hogy a legnagyobb probléma az izommerevség. Ha az ujjainkban elmerevednek az izmok, az hatással van a vállunkban és a nyakunkban található izomkötegekre is. Ezen tényeket figyelembe véve alkották meg a HandshoeMouse névre keresztelt eszközüket a tudósok. Ennek köszönhetően olyan lett a készülék kialakítása, hogy azon a kezünk egy jóval nyugodtabb állapotban helyezkedik el a hagyományos egerekhez képest. Ezen rágcsáló használata közben a csuklónk jóval kevesebbet mozog, amely megnyugvást jelent az izmoknak.

Az ergonomikus kialakítás természetesen csak akkor működik helyesen, ha a készülék megfelel a kezünknek. Ennek érdekében a hollandok rögtön három méretben – kicsi, közepes és nagy – dobják piacra készüléküket. Ráadásul ezen egér nem csak kényelmes, de jól is néz ki, köszönhetően az egyedi alakjának. A hármas szám egyébiránt nem csak a méretnél található meg, hanem a színválaszték esetében is ez az iránymutató. A 800dpi-s készülék bárminemű driver nélkül működik Windows, OS X és Linux alatt is. A HandshoeMouse USB-n keresztül csatlakoztatható a gépünkhöz.

A rágcsáló 120 eurós áron vásárolható meg a www.handshoemouse.com weboldalról. A készülék vezetéknélküli verziója pedig még idén megjelenik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.