WD NAS

Csak NAS legyen meg sávszél

Több gépe van otthon, vagy kisebb irodát üzemeltet? Elkerülhetetlen tény, hogy néha egy-egy gépről fájlokat kell átcipelni a másikra. Mi a megoldás? Felmásolom pendrájvra, és...? Dehogy. 2008-at írunk, ember.

2008.10.01 13:59Z., ma.hu

"Akkor elküldöm a másik gépre e-mailben." - szól a másik változat. Pedig ez sem az igazi. Minek feleslegesen internetforgalmat generálni? Mi tehát az igazi megoldás egy alacsony büdzsével rendelkező cég vagy üzlet számára? Egy NAS - vagyis a hálózatra kötött fájlszerver. Nyilván ez durva százezrekbe kerül nekem - moroghatná az olvasó a bajsza alatt, de sajnos vissza kell utasítanunk a feltételezést.

A helyzet az, hogy a merevlemezek tárolókapacitása egyre nő, az árak meg stagnálnak. Nem jelenthet már anyagi csődöt az, ha az ember teletöm egy kisebb házat kétszer ötszáz giga vincsivel, és le van róla a gond egy ideig. Számos cég észrevette a szegmensben rejlő lehetőséget, és mostmár a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki foglalkozik NAS megoldásokkal.

Lehet, hogy a Western Digital egy kicsit túl sokáig várakozott, de az kétségetelen, hogy a terméke, a SOHO (small office, home office) kifejezetten jó megoldásnak tűnik. A WD ShareSpace tulajdonképpen bárhol elfér, kb. 20 x 16 x 16 centi, és négy vincsivel meg lehet tömni, ez összesen - leírva és elborzaszó - négy terabájt tárolókapacitást jelent. Persze ha az ember biztonsági megfontolásokból RAID-elni akar, akkor ez a 4 máris csak 2 lesz, de 2 tera még mindig rengetegnek tűnik. (Persze ne aggódjunk, betelik az is, akkor majd veszünk nagyobb vincsit).

A dobozka Etherneten keresztül kapcsolódik a routerünkhöz, elején és hátulján pedig USB 2.0 csatolók találhatók. A WD két konfigot gyárt: a kétmeghajtós rendszer 2 TB-os kapacitást bír, ennek ára 700 dollár, a 4 meghajtós 4 TB-s verzió ezer dollárba kerül.

A dobozka ftp szerverként üzemelhet, és az USB portokon keresztül könnyen menthetünk le bármilyen tartalmat a fényképezőgépünkről, pendrájvunkról. Ez, kérem szépen, a tároló-nirvána, nem pedig a felesleges adatforgalom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.