iPhone 3G 3G nélkül?

Lecsupaszított Apple telefonok Kínának

Könnyen elképzelhető, hogy fontos funkciótól megfosztott iPhone-ok érkezhetnek Kínába. A 3G és a Wi-Fi lehet az egyezség ára.

2008.09.26 12:03koac, ma.hu

Az eredeti iPhone 3G egy jelentősen módosított változatban érkezhet Kínába, adta hírül a South China Morning Post. A lap beszámol róla, hogy a tajvani illetőségű Hon Hai Precision Industry cég, melyet a nagyvilág leginkább Foxconn néven ismer, állítólag készen áll rá, hogy olyan iPhone készülékeket gyártson, melyből hiányzik majd a 3G és a Wi-Fi. Úgy hírlik a cég csupán a China Mobile jóváhagyására vár.

A világszerte óriási népszerűségnek örvendő telefon funkcióinak megnyirbálása egyértelműen politikai indíttatásúnak tűnik. A kínai kormány az ország saját 3G-s rendszerét a TD-SCDMA-t preferálná a nyugaton fejlesztett konkurencia, jelen esetben a HSDPA helyett. Mivel a China Mobile állami kézben van, nagyon valószínűnek tűnik, hogy ezen akarat valószínűleg el fogja érni a kellő hatást, így jelen pillanatban egyedül az Apple-nek lenne lehetősége megvétózni ezt a döntést. Kérdés, hogy a cupertinóiak szeretnének e elveszteni egy ilyen hatalmas piacot. A Chine Mobile-ról ugyanis tudni érdemes, hogy jelenleg a világ legnagyobb mobilszolgáltatója 415 millió előfizetőjével.

Külföldi elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az Apple-nek talán nem kellene belemennie abba, hogy egyetlen országnak másfajta, egyedi eszközt adjon, miközben az egész világon egységes formában árulják a készüléket. A China Mobile egyelőre nem reagált a témára, ám az mindenképp jelzésértékű, hogy az Apple első embere, Steve Jobs már korábban kijelentette, hogy mindenképp szeretné, ha cége és Kína között még az év vége létrejöhetne a megállapodás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.