Hord(oz)ható technológia

Sétálás közben energiát termel a német okoscipő

A technológiát a hordható elektronikai eszközök és az időseknek szánt önbefűző cipők energiaellátásának biztosítására használnák.

2015.01.17 14:00ma.hu

Német tudósok új okoscipőt fejlesztettek ki, amely sétálás közben energiát termel. A BBC News híre szerint a technológiát a hordható elektronikai eszközök - okosórák, fitneszkarkötők stb. - energiaellátásának biztosítására és időseknek szánt önbefűző lábbelik kifejlesztésére használnák.

A kutatók kétféle eszközt építettek a cipőbe, az egyik a lábfej lendülésekor, a másik a talp földet érésekor termel energiát. Az elv mindkét berendezés esetében ugyanaz, a rendszer azt az elektromos energiát gyűjti össze, amely egy mágnes és tekercs találkozásakor keletkezik.
 
 "A kísérletek során egy vezeték nélküli jeladót és egy egyszerű szenzort működtetünk a sétálás közben képződő energiával" - mondta Klevis Ylli, a Villingen-Schwenningen-i HSG-IMIT kutatóközpont munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.