Egymásra mutogatnak

James Comey: Biztos, hogy Észak-Korea hackelte meg a Sonyt

Az FBI igazgatója egy kiberbiztonsági konferencián új bizonyítékokat mutatott be.

2015.01.10 17:00ma.hu

James Comey, az FBI igazgatója egy manhattani kiberbiztonsági konferencián tartott előadásában új bizonyítékokkal támasztotta alá azt, hogy Észak-Korea állt a Sony Pictures stúdió elleni novemberi számítógépes támadás hátterében. A hackerek hatalmas mennyiségű bizalmas adatot – köztük e-maileket, hollywoodi sztárok és munkatársaik társadalombiztosítási számait és bemutatás előtt álló filmeket – töltöttek le a cég szervereiről és tettek közzé a népszerű fájlcserélő oldalakon, sőt, azt is sikerült elérniük, hogy a stúdió elhalassza a The Interview című vígjáték bemutatóját.

Comney szerint a Guradians of Peace (GoP) nevű hackercsoport „hanyagok voltak”, amikor megpróbálták álcázni az IP-címüket, ezért az FBI szakértőinek sikerült kinyomozniuk, hogy a Sony munkatársiaknak szánt e-mailjeiket észak-koreai internetkapcsolatokon keresztül küldték. A vizsgálatot nagyban megkönnyítette, hogy kelet-ázsiai országban szinte kizárólag csak a kormánytisztviselők férnek hozzá a világhálóhoz. „Tudjuk, ki hackelte meg a Sonyt. Az észak-koreaiak voltak – jelentette ki Comey. – Ebben teljesen biztos vagyok.”

Az FBI illetékesei már decemberben is azt mondták, a hackerek által használt módszerek alapján biztosra veszik, hogy Phenjan adott parancsot a Sony rendszerei elleni akcióra. Annak ellenére, hogy Kim Dzsongun kormánya hevesen tagadja, hogy köze lett volna a támadáshoz, az Obama-adminisztráció máris komoly szankciókat léptetett életbe az ország ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.