Puzzle

A finnek is legótelefont villantottak

A Puzzle Phone-t a Nokia "szülővárosának" számító Espoóban álmodták meg a hardvertervezők.

2014.12.02 17:22ma.hu
The Verge

A Google - pontosabban az akkor még a Google leányvállalataként működő Motorola - 2013-ban mutatta be a világ első moduláris okostelefonját, a Project Arát. A szabadon cserélhető alkatrészekből álló okostelefonok ötlete másokat is megihletett: a finn Circular Devices hétfőn mutatta be saját "legótelefonját".

A Puzzle Phone felépítése jóval egyszerűbb, mint a Dave Hakkens Phonebloks-projektjére épülő Project Aráé. A készülék mindössze három variálható elemből áll: a telefon "gerincét" az LCD-kijelző, a hangszórók és a borítás, "szívét" az akkumulátor és az elektronika, "agyát" pedig a processzor és a kamera alkotják.     

The Verge

Az okostelefonok nagy előnye, hogy számos különféle hardvert és funkcionalitást kínálnak egyetlen kompakt csomagban. Sajnos, ez a legnagyobb hátrányuk is egyben: a meghibásodott készülékek cseréje során ugyanis rengeteg, nem kis részben veszélyes hulladék keletkezik. Erre a problémára jelenthetnek jó megoldást a Project Arához és a Puzzle Phone-hoz hasonló moduláris telefonok, mert lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy ne az egész készüléket, csak a hibás vagy elöregedett alkatrészeket keljen kicserélniük.

A Circular Devicest hivatalosan idén szeptemberben alapították meg a Nokia főhadiszállásának is otthont adó finnországi Espoóban, de a mérnökök már több mint egy éve dolgoznak a koncepción, és hamarosan bemutathatják az első működő prototípust is. A cég 2015-ben szeretné piacra dobni első középkategóriás modelljét - már ha sikerül előteremtenie a gyártáshoz szükséges tőkét.

A Puzzle Phone fejlesztői fontosnak tartják a nyílt forráskódú technológiák használatát, ezért a Google Android operációs rendszerének egyik szabadon felhasználható változatát telepítenék a telefonra, de idővel más platformok felé is nyitnának. Legfontosabb céljuk, hogy a jelenleginél jóval környezetkímélőbbé és fenntarthatóbbá tegyék a mobileszközök gyártását.

The Verge


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.