WiFi magával a hallókéFüléket

Az ember, aki hallja a Wi-Fit

Halláskárosodása miatt speciális készüléket kell hordania, ennek segítségével viszont hallja a vezetékmentes hálózat jeleit az utcákon.

2014.11.19 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Aki az ezredfordulón internetezett, sosem felejti el a betárcsázó modem jellegzetes zaját, a szerveroldali hálózati eszközzel való "összefütyülését". Napjaink modemjei teljesen csendesek - legalábbis az átlagos emberi fül számára. Pedig bocsátanak ki jelet, nem is keveset: Wi-Fi moduljuk révén folyamatosan rádióhullámokkal bombázzák környezetüket.

Szerencsére ezt többségünk nem hallja. Nem így Frank Swain, aki húszas éveiben elvesztette hallását, és azóta ezt a hiányosságát hallássegítő eszközzel kénytelen ellensúlyozni. Nemrég az az ötlete támadt, hogy ha már úgyis a modern elektronikára van utalva, akkor miért ne hallgathatná meg a vezetékmentes hálózatok "zenéjét".

Ehhez Daniel Jones zeneművész segítségét kérte; a duó pedig egy brit innovációs alap támogatása révén létrehozta a Phantom Terrains nevű eszközt, mellyel hallhatóvá válnak a Wi-Fi jelek. Az iPhone-on futó szoftver segítségével a vezetékmentes kommunikáció mezői figyelhetők meg, az okostelefon beépített Wi-Fi érzékelői segítségével pedig olyan részletek is "felvehetők", mint a router neve, a titkosítás módja vagy az eszköztől való távolság.

"Az előttünk és mögöttünk levő térben levő jelerősségből, annak irányából, a hálózat nevéből és titkosítási szintjéből hangfolyamot tudunk előállítani. Mint a Geiger-Müller számláló hangja, úgy szólnak (recsegnek) a távoli jelek, miközben a legerősebb hálózat azonosítója újra és újra lejátszódó dallamként válik hallhatóvá." - nyilatkozta Swain.

És hogy milyennek is hangzik ez a "dallam"? Nos, nem kerül majd a slágerlisták élére:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.