Elengedhetetlen a net

Obama "közművesítené" az internetet

Az amerikai elnök szerint a háló "a legtöbb amerikai számára (...) a mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé vált".

2014.11.11 11:00ma.hu

Barack Obama amerikai elnök szeretné elérni, hogy a helyi kommunikációs- és médiafelügyelet hivatalosan is "közművé" nyilvánítsa az internetet. A lépés lehetővé tenné a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) számára, hogy szigorúbb szabályozást vezessen be, és a jelenleginél hatékonyabban óvja az internet semlegességét. "Ezeknek a biztosítékoknak a megteremtése érdekében arra kérem az FCC-t, hogy a Telekommunikációs Törvény néven ismert jogszabály második cikkelyében foglaltaknak megfelelően minősítse át az internetes szolgáltatást - írta hétfőn reggel kiadott közleményében Obama. - Egyszerűbben szólva, arra kérem [az FCC-t], ismerje fel, hogy az internet a legtöbb amerikai számára mára a mindennapi kommunikáció és a mindennapi élet elengedhetetlen részévé vált."

Amióta az idén az FCC korábbi szabályozását egy amerikai bíró érvénytelennek nyilvánította, egyre nagyobb vita bontakozik ki az országban az internet semlegességének kérdése körül. A „netsemlegesség” azt jelenti, hogy minden, a világhálón keresztülutazó adatot egyenlő módon és feltételekkel kell kezelni – függetlenül attól, hogy milyen és honnan származó adatról van szó. 

A második cikkely alkalmazása révén az internet az elektromos- vagy a vízhálózatokhoz hasonló közművé válna. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az internetszolgáltatók csak működtethetnék a rendszereket, de abba már nem szólhatnának bele, hogyan használjuk az internetet. Nem tilthatnák le vagy lassíthatnák az olyan oldalakhoz való hozzáférést, amelyek legálisan működnek, és nem gyorsíthatnák fel a kapcsolatot az általuk preferált szolgáltatások esetében.

White House video screenshot

Az FCC már jó ideje dolgozik egy új, az internet semlegességét védeni hivatott szabályozás kidolgozásán. Igen ám, csakhogy az általuk javasolt regulák között is vannak olyanok, amelyek komoly polémiát váltottak ki: lehetővé tennék például, hogy a szolgáltatók olyan "gyorsítósávokat" hozzanak létre, amelyek némi többletdíj kifizetése fejében gyorsabb hozzáférést szavatolnának az ügyfeleik oldalaihoz vagy szolgáltatásaihoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.