Szólt ma már okostelefonjához?

Meglepő: ezért beszélünk telefonunkhoz

Szó sincsen hanghívásról: egy nemrég megjelent Google tanulmány arról rántja le a leplet, mit keresünk okostelefonunkon ujjaink helyett hangunkkal. Meglepő eredmények kattintás után.

2014.10.15 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos Victor Habbick

Évek múltán is képes derültséget kiváltani a szerző párjából az androidos navigáció hangalapú keresésének használata - annak ellenére, hogy egy keresett címet jóval gyorsabb bemondani, mint virtuális billentyűzeten begépelni. Az emberek nehezen szokják meg a hangvezérlést, talán ennek is köszönhető, hogy a lehetőséget használók többsége úgy érzi, technikai alkalmazások terén a nagy többség előtt jár (e sorok írója inkább csak kényelemből él a szolgáltatással).

A hangvezérlés kínálta lehetőségek ennél persze sokkal szélesebb spektrumon mozognak; a Google nemrég született tanulmánya pontosan ezeket a használati szokásokat mérte fel az amerikaiak körében. Eszerint a 13-17 évesek 55 százaléka naponta legalább kétszer él a hangalapú keresés nyújtotta kényelemmel, az ennél idősebb korosztályban viszont már csak 41 százalék az arány. Amint azt fent említettük, sokan - 56 százalékuk - úgy érzik, hogy ezzel kiemelkednek a modern technikát használók köréből.

A fiatalabbak hajlamosabbak inkább valaki felhívását intézni ezen a módon, míg az idősebbek inkább a navigáció megkönnyítésére használják a hangvezérlést. Utóbbiak számára a második legfontosabb funkció a szöveges üzenetek diktálása, ám ez a tinik körében még az első hat lehetőségben sincsen benne. Szemben a házifeladat megoldásához szükséges kereséssel vagy a pontos idő lekérdezésével.

És még néhány érdekes adalék. A fiatalabb korosztály kétszer nagyobb arányban használja a hangvezérlést akkor, ha barátai körében van, de még a fürdőszobában is szívesebben beszél telefonjához, mint a 18 évesek vagy annál idősebbek. Utóbbi csoport inkább főzés közben él ezzel a lehetőséggel, ami azért nem olyan meglepő: ezzel a tevékenységgel viszonylag kevés tini foglalkozik, maszatos kézzel pedig senki sem szeret telefonjához nyúlni.

Az adatokhoz a Google a Northstar Research segítségével jutott hozzá, mely 1400 amerikai - köztük 400 tinédzser - szokásait vizsgálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.