Titkos adatgyűjtés

Korlátozza az NSA hatáskörét a képviselőház által elfogadott törvény

Az NSA jelenleg bírósági felhatalmazás nélkül is gyűjthet adatokat külföldiekről: például a Prism nevű programmal figyeli a Facebook vagy a Gmail használóit.

2014.06.20 11:51MTI
Forrás: youtube.com

A washingtoni képviselőház 293 támogató és 123 elutasító vokssal megszavazta csütörtökön a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) az amerikai állampolgárokra vonatkozó elektronikus megfigyelési hatáskörének szűkítését.

Az AFP szerint a képviselők - demokrata és republikánus pártiak vegyesen - egyértelműen azt üzenik ezzel: szeretnének megszüntetni egy jogi kiskaput, nevezetesen megtiltani az NSA-nek, hogy előzetes bírósági engedély nélkül használhassa amerikai állampolgárok személyes elektronikus adatait. A módosítás egy kiegészítés lenne az október 1-jén kezdődő következő évi védelmi költségvetéséről szóló törvényhez. A szenátus még nem tárgyalta a módosítás tervezetét.

Az NSA jelenleg bírósági felhatalmazás nélkül is gyűjthet adatokat külföldiekről az interneten, például a Prism nevű programmal figyeli a Facebook, a Gmail és más szolgáltatások használóit. De ennek keretében az ügynökség akaratlanul is hozzájut olyan adatokhoz, amelyek amerikaiak kommunikációjával kapcsolatos. Az NSA el is ismerte, hogy bírósági engedély nélkül több alkalommal felhasznált olyan információt, amely ilyen módon került a szervereire.

Az amerikai alkotmány előírja, hogy a kormány csak előzetes bírósági engedéllyel kutakodhat az amerikai állampolgárok életében. A törvénymódosítás megakadályozná, hogy az NSA bírósági engedély nélkül végezhessen olyan kutakodást, amelynek célszemélyei között amerikai állampolgár is van, még abban az esetben is, ha a velük kapcsolatos információ akaratlanul került az ügynökség birtokába.

Ezenkívül a módosítás megtiltaná az NSA-nek és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA), hogy a számítógépes programkészítők titkos "kapukat" építsenek be programjaikba, amelyekkel megkerülhetők a jelszavak, és hozzá lehet férni a felhasználók titkos adataihoz, amit az NSA évek óta csinál bírálói szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.