3440x1440 pixel egyetlen, 34 colos kijelzőn

Egy monitor, amin minden látszik

Az LG új, ultrawide monitorai extrém szélességük mellett nagy felbontással kelletik magukat.

2014.06.03 17:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Bemutatta legújabb, 21:9-es méretarányú monitorcsaládját az LG, az A38 hajón zajlott sajtótájékoztatón a 25, 29 és 34 colos, 2560x1080 pixeles felbontású példányok mellett egy igazi csúcsragadozó, a 34UM95-ös is debütált. Utóbbi 3440x1440 pixeles felbontása elképesztően gazdag látványt tár a felhasználó szeme elé - természetesen, ahogy a többi modell esetében, úgy ennél is IPS panelt alkalmazva. A felbontás egyébként közel 2,4-szerese egy 16:9-es Full HD, és közel 1,8-szorosa egy 21:9-es Full HD monitor felbontásának. Ilyen méretben ekkora pixelsűrűség soha nem látott szabadságot és hatékony munkavégzést tesz lehetővé például a professzionális videó vagy hangvágással, bármilyen 3D grafikával, illetve más vizuális művészettel foglalkozó szakemberek számára.

A 34UM95-ös modell a monitoroknál jelenleg elérhető leggyorsabb, akár 20 Gb/s adatátviteli sebességre képes Thunderbolt 2 szabvány támogatásával új etalont teremt ilyen téren is. A Thunderbolt 2-vel a felhasználók tömörítetlen nagy felbontású videókat nézhetnek és szerkeszthetnek, egyúttal pedig más eszközökre is továbbíthatják az adatokat - mindezt egyetlen porton keresztül. Egyszerre több készülék is összekapcsolható, ami hihetetlenül hatékony munkaállomások kialakítását teszi lehetővé. A Thunderbolt 2-vel Apple új Mac Pro-hoz is csatlakoztatható, így a felhasználó a jelenleg rendelkezésre álló leggyorsabb kábelkapcsolat előnyeit élvezheti. A HDMI és a DisplayPort szabvány támogatásának köszönhetően a tartalmak számos eszközről tükrözhetők és továbbíthatók a monitorra.

Az LG 34UM95 az sRGB színtér több mint 99 százalékát képes megjeleníteni és DisplayPort használata esetén akár a 10 bites színfeldolgozás is elérhető. Hardveres kalibrációra is lehetőséget biztosít a monitor, melyhez az LG saját True Color Finder szoftverét használhatják a felhasználók. Mindezek az előnyök elegáns külsőben öltenek testet, az LG CINEMA SCREEN formatervéhez hűen, a lebegő hatást kölcsönző Crystal Float állvánnyal. A leheletvékony keret és az átlátszó állvány mellett a monitor beépített sztereó hangszórókkal kelti életre a játékokat és a filmeket.

Forrás: LG

Az UM65-ös monitorcsalád 34, 29 és 25 hüvelykes méretben 2560x1080-as felbontásban képes megjeleníteni az sRGB színtér több mint 99 százalékát. A gyors mozgások sem okozhatnak gondot, hiszen a monitorok 5 ms-os válaszidővel rendelkeznek, illetve az IPS panelnek köszönhető a betekintési szög 178 fokos. Megjelenésükben a letisztult és elegáns vonalat képviselik, hála az LG ultravékony keretet jelentő CINEMA SCREEN dizájnjának, ami a 34UM65 esetében a légies Crystal Float áttetsző állvánnyal is kiegészül.

Az olvasási üzemmódban megjelenített képek például papírra nyomtatott hatást keltenek, ami kevésbé fárasztó a szemnek, egyúttal energiatakarékosabb is. Nagyban segíti továbbá a mindennapi munkavégzést a monitorok 4-Screen Split funkciója, ami az egyidejű több ablakos feladatkezelést egyszerűsíti le jelentősen. Előre beállítható számú (maximum 4) területre osztja a kijelzőt, amit a megnyitott alkalmazások maradéktalanul automatikusan kitöltenek. Ha változtatni szeretnénk az ablakok méretén, nincs más dolgunk, mint bármelyik szélét megfogva odébb húzni azt, a többi ablak automatikus idomulni fog az új mérethez.

A LG 2014-es monitor termékcsaládjának ajánlott bruttó fogyasztói árai:
34UM95: 299 990 forint
34UM65: 179 990 forint
29UM65: 119 990 forint
25UM65: 66 990 forint

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.