8,6 százalékos növekedés az öreg kontinensen

Európa tartja életben a PC-piacot

Az európai piaci növekedés mérsékelte a PC-eladások első negyedévi csökkenését.

2014.04.19 11:55MTI
Freedigitalphotos adamr

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban az idén az első negyedévben 21,771 millió személyi számítógépet értékesítettek, 1,1 százalékkal kevesebbet a 2013 első negyedévi 22,009 milliónál. Az asztali számítógépek értékesítése 1,4 százalékkal emelkedett, a hordozható személyi számítógépeké pedig 2,6 százalékkal csökkent. Az EMEA régióban az idei első negyedévivel együtt már a hetedik egymást követő negyedévben csökkent a személyi számítógépek értékesítése.

Európában az eladások 8,6 százalékkal növekedtek, ezen belül is a vállalati szférában 15,1 százalékkal, a lakossági szférában pedig 2,1 százalékkal. Kelet- és Közép-Európában az eladások 16,7 százalékkal csökkentek, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 8,4 százalékkal.

Az értékesítések európai növekedése egyrészt a gazdasági helyzet javulásának, másrészt - elsősorban a vállalati szférában - a Windows XP gyártói támogatásának megszűnésével magyarázható.

"A Windows XP támogatásának megszűnése volt az egyik legerősebb hajtóerő az értékesítések növekedése mögött, főként az asztali számítógépek esetében. A makrogazdasági kilátások javulásával a vállalatok több negyedéves halogatás után ismét informatikai beruházásokba fogtak. A régió többi térségében politikai feszültség vagy a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása vetette vissza az eladásokat" - fejtette ki Chrystelle Labesque, az IDC EMEA Personal Computing kutatási vezetője.

A lakossági szférában csaknem két éve először mutatkozott növekedés. Az olyan új funkciókkal, mint például az érintőképernyővel rendelkező személyi számítógépek több év után már a lakossági ügyfelek érdeklődését is felkeltették, bár ebben a szférában az eladások változatlanul meglehetősen visszafogottak.

Nyugat-Európában a vállalati szféra személyi számítógép iránti kereslete már sorban a negyedik negyedévben haladja meg a lakossági keresletet.

Az első negyedévben a legtöbb személyi számítógépet a Hewlett-Packard értékesítette az EMEA régióban, 4,702 milliót, 16,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Piaci részesedését ezzel 18,4 százalékról 21,6 százalékra növelte.

A legnagyobb növekedést az értékesítési rangsorban a második helyen álló Lenovo érte el az első negyedévben: 33,3 százalékkal több, 3,458 millió számítógépet adott el, piaci részesedése pedig 11,8 százalékról 15,9 százakéra nőtt.

A Dell 9,6 százalékkal 2,453 millióra növelte eladásait, piaci részesedése 10,2 százalékról 11,3 százalékra nőtt. Az Acer eladásai 12,9 százalékkal 2,105 millióra, piaci részesedése pedig 11,0 százalékról 9,7 százalékra csökkent.

A ASUS 7,2 százalékkal több - 1,870 millió - személyi számítógépet értékesített az első negyedévben, mint egy évvel korábban, piaci részesedése pedig 7,9 százalékról 8,6 százalékra emelkedett.

Az összes többi gyártó eladása 20 százalékkal csökkent, együttesen 7,184 millió személyi számítógépet adtak el, piaci részesedésük 40,8 százalékról 33,0 százalékra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.