2014. április 15. és 2014. május 5. között

A teljes szélessávú lefedettség megteremtéséről tartanak konzultációt

Hogy 2020-ra 100 százalékos lefedettséggel legalább másodpercenként 30 megabit (Mbps) és 50 százalékos lefedettséggel legalább 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon az uniós polgárok rendelkezésére.

2014.04.15 11:22MTI

A teljes szélessávú lefedettség megteremtése érdekében konzultációt kezdeményez a kormány az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és a szakmai szervezetekkel 2014. április 15. és 2014. május 5. között - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden.

Tájékoztatásuk szerint Magyarországon csaknem 500 olyan település található, amely még nem rendelkezik a szélessávú interneteléréshez szükséges alapinfrastruktúrával.

Közleményében az NFM emlékeztet az Európai Unió Digitális Menetrendjének elvárására, amely szerint 2020-ra 100 százalékos lefedettséggel legalább másodpercenként 30 megabit (Mbps) és 50 százalékos lefedettséggel legalább 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon az uniós polgárok rendelkezésére.

A kormány arra törekszik, hogy Magyarország már 2018 végére megfeleljen a közösségi elvárásoknak, és ezzel az Európai Unió élvonalába kerülhessen. Mindehhez szükséges, hogy a nagykapacitást biztosító infokommunikációs hálózati infrastruktúra az ország egész területén kiépüljön. E cél érdekében konzultál a NFM az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és az érintett szakmai szervezetekkel.

A rendelkezésre álló adatok szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program "Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása" pályázat lezárása után is maradt 498 olyan település, amelynek körzethálózati összeköttetése nem megoldott.

A konzultáció során a minisztérium az érintett települések körzethálózati ellátottságáról és a szolgáltatók kapcsolódó fejlesztési terveiről kér tájékoztatást - írja közleményében az NFM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.