Térhódítás

Egyre népszerűbb a Facebook

A Facebook nem csak a világ legnagyobb közösségi portálja, hanem a leggyorsabban terjedő is egyben.

2008.08.12 19:57koac, ma.hu

Hiába a legnagyobb a közösségi portálok versenyében a Facebook – júniusban 132 millió egyedi látogatóval – mégis ez terjed a leggyorsabban. Egy kimutatás szerint a Facebook bázisa évente 153%-al nő. Érdemes összehasonlítani mondjuk a MySpaca táborával, mely ugyanennyi idő alatt mindössze 3%-al gyarapszik. Néhány Magyarországon kevéssé ismert a Facebookhoz hasonló jellegű oldal is szépen gyarapodik – Hi5 – 100%, Friendster – 50% - ám ezek fele akkorák sincsenek, mint a piacvezető. Az Orkut mindössze 41%-os növekedést produkál évente, míg a Bebo-nál ugyanez a szám 32%.

Ha régiók szerint vizsgáljuk a kérdést, azt láthatjuk, hogy Észak-Amerikában - ahonnan indult az egész - egészségesnek mondható 38%-os a növekedést produkál a portál. (Havonta 49 millió látogató). Európában az újvilághoz képest majd 10-szeres a növekedési ráta, egészen pontosan 303%-os, mellyel jelenleg összesen 35 millió látogatót produkál az oldal havonta. A világ többi részén pedig még gyorsabban terjed a Facebook. A Közel-Keleti régió és Afrika körzetében éves szinten 403%-al nő a felhasználók száma, míg ugyanezen adat Ázsia+Óceánia vonatkozásában +458%, Dél-Amerikával kapcsolatban pedig az egészen elképesztő +1055%-os gyarapodásról beszélhetünk, igaz illik hozzátenni, hogy itt volt korábban a legkisebb bázis.

Ennek a rendkívüli növekedésnek a legfőbb oka, hogy sikerült a Facebookot több nyelvre is lefordítani, így most már olyan helyekre is eljut, ahol korábban egyáltalán nem ismerték. Dél-Amerikában tavaly alig több mint egymillió egyedi látogatója volt az oldalnak, ám mivel elkészült a spanyol nyelvű verzió, egy év alatt sikerült több mint 10 millióra feltornázni ezt a számot. A Facebook jövőjét egyelőre nehéz lenne megjósolni, ám ha továbbra is ilyen mértékben terjed, s sikerül kiküszöbölni a létező problémákat, akkor egy igen komoly globális hatalommá válhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.