Ne kattintson ész nélkül!

Sokkoló videó az eltűnt maláj gépről!

"Az eltűnt MH370-est megtalálták a tengeren - 50 túlélővel!"

2014.03.18 15:05Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Önnek roppant szerencséje volt, hogy a figyelemfelkeltő linkre kattintva a ma.hu oldalára került, és nem máshova. Sokkoló képi anyagot ígérnek egyre többen az interneten, Facebookon és Twitteren is terjednek azok a linkek, amikre azonban még véletlenül se kattintson rá! A "Malaysian Airlines missing flight MH370 found in Sea -- 50 people alive saved" címmel futó videó nem is videó, csupán - szaknyelven szólva - scam, azaz egy átverés.

Egyes híresztelések szerint a maláj repülőgépet a Bermuda-háromszögben találták meg, de aki egy kicsit is járatos a földrajzban, az sejtheti, hogy egyetlen utasszállító sem juthat el a dél-kínai tengervidékről az Egyesült Államok délkeleti partjainak közeléig anélkül, hogy legalább egyszer ne kellene leszállnia üzemanyagot vételezni. Ha pedig ezt megtette volna, biztosan nem marad észrevétlen.

Egyébként általános jó tanács, hogy ne kattintsunk az ilyen figyelemfelkeltő linkekre, ígérjenek azok bármit is. Várjuk meg, amíg az olyan meghízható források, mint a ma.hu, hírt adnak az új történésekről.

Ha engedünk a csábításnak, még a legjobb esetben is csalódottak leszünk, hogy nem kaptuk meg a várt információt. Ennél azonban sokkal rosszabb is történhet, például hozzáférést adhatunk rosszindulatú embereknek Facebook profilunkhoz, vagy, ami még ennél is nagyobb gondot okoz: saját számítógépünket szolgáltatjuk ki az online bűnözőknek. Onnan meg már csak a kreativitásuk szab határt annak, hogy mit tehetnek: számunkra fontos képeket, dokumentumokat törölhetnek, belépőkódokat lophatnak el vagy személyes adatainkat, hitelkártyáink számait használják fel visszaélésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.