Itt az ideje váltani

Bajban lesz, ha Windows XP-t használ!

Alig egy hónap, és az elavult operációs rendszer "vakrepülésbe" vált. Pedig még nagyon sokan használják.

2014.03.04 14:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Régóta köztudott, hogy a Microsoft az idei év április 8-án megszünteti a 2001-ben megjelent asztali operációs rendszer támogatását. De miért is fontos ez? Hiszen a szoftver működik a redmondiak beavatkozása nélkül is. Ha eltekintünk attól a ténytől, hogy számos olyan funkciónak híján van, ami az új OS-eket biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi, az mindenképpen komoly gondot jelent, hogy nem lesz több patch a Windows XP-hez.

A frissítésekkel csak a nyűg van - mondják sokan. De ne higgyen nekik! Ezek tartják frissen az operációs rendszert, az egyre-másra megtalált biztonsági foltokat ezek a patch-ek tüntetik el, megakadályozva, hogy a hackerek és más kiberbűnözők alantas célokra felhasználhassák számítógépét. Április 8-tól azonban a Microsoft nem ad ki új frissítést az XP-hez. Annak érdekében, hogy minél kevesebben tartsanak ki a koros szoftver mellett, március 8-tól figyelmeztetésekkel is bombázza a felhasználókat, hogy térjenek át újabb (Windows Vista, Windows 7, Windows 8) operációs rendszerre.

Azokat a felhasználókat, akik töretlenül kitartanak az elavult szoftver mellett. A 13 éves Windows XP - a Net Applications legutolsó webes forgalommérési adatai szerint - az utóbbi két hónapban még növelni is tudta részesedését a piacon. Tavaly decemberben is tekintélyes, 28, 9 százalékos szeletet tudhatott magáénak az internetező desktop gépek tortájából, ám ez januárban 29,3 százalékra, februárban pedig 29,5 százalékra nőtt. Igaz, előtte sokáig ellenkező irányú volt a tendencia, hiszen két éve még 46 százalékos részarányt mértek a Net Applicationnél. Ez közel 300 millió(!) PC-t jelent, a világban jelenleg üzemelő több mint 1 milliárd asztali számítógép közül.

De miért élhet még mindig a Windows XP?
A még mindig XP-s gépek java nem otthoni masina, az üzleti életnek okoz nehézséget az átállás. Az óriásvállalatoknak nem egyszerűen frissíteni kell egy új operációs rendszerre: több ezer, tízezer számítógépet kell felkészíteni, lecserélni, ha váltani akarnak. Ráadásul nem ritkán saját fejlesztésű, üzleti szempontból kritikus alkalmazások futnak a régi masinákon, melyek az új operációs rendszerek alatt szinte biztosan elhasalnának. A váltáshoz tehát fejleszteni és tesztelni kellene, ami rengeteg erőforrást - munkaórát, pénzt - jelent.

És ott van még a beágyazott rendszerek problémája is. Nemrég jelent meg egy jelentés az NCR-ről; az amerikai vállalat pénzkiadó automatákat üzemeltet. Az NCR közlése szerint Windows XP fut a világban megtalálható összes ATM 95 százalékán. Gondoljunk csak bele, mennyire nehéz ezek frissítése.

Summa summarum: a Windows XP, ha egy hóna múlva szárnyaszegetten is, de továbbra is velünk marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.