A török parlamentben vitát nyitott

Már a törökök is korlátoznák az internetet

Természetesen a felhasználók "megóvása" a cél (mi más). Az ellenzék hevesen tiltakozik.

2014.02.05 21:25MTI

Vita kezdődött szerdán a török parlamentben az internet használatának korlátozásáról; a kormány azt hangoztatja, hogy a fiatalokat akarja megvédeni a káros tartalmaktól, az ellenzék szerint viszont ezzel a világháló cenzúrázása felé tennének lépésnek.

Az internet szabályozásáról 2007-ben hozott törvényt módosító javaslat egyéni képviselői indítványként került vitára. Az iszlamista alapokon álló kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja képviselője azzal indokolta a módosítási javaslatot, hogy "meg kell védeni a családot, a gyerekeket és a fiatalokat az olyan információktól, amelyekkel az interneten a kábítószer fogyasztásra, a szexuális visszaélésekre és az öngyilkosságra biztatják őket".

Az indítvány ellenzői főként azt kifogásolják, hogy az állami távközlési igazgatóság óriási hatalmat kapna arra, hogy bírói közreműködés nélkül magánadatokhoz jusson: kikérheti és megőrizheti a szerverek és tartalomszolgáltatók adatforgalmát anélkül, hogy azt meg kellene indokolnia. Jogot kapna arra, hogy bezárja azokat a digitális oldalakat, amelyeken szerinte megsértik a személyes adatok védelmét vagy a tartalmat diszkriminatívnak vagy sértőnek minősíti.

A vita kiélezett hangnemben kezdődött, egyes ellenzéki képviselők azzal vádolták meg a kormányt, hogy azért lép most, mert tavaly sokszor az interneten szerveződtek az országos szintű kormányellenes tömegmegmozdulások, és idén szintén a világhálón jelentek meg leleplező felvételek magas beosztású tisztségviselők korrupciós ügyeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.