Hajlított tévé

A világ legnagyobb, hajlított képernyőjű UHD TV-je

Eszméletlen nagy felbontás, eszméletlen kialakítás - és mindez hatalmas méretekben tárul a szemünk elé. Kattintson, ilyet még biztosan nem látott!

2014.01.08 13:15Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Samsung Electronics a CES-en leplezte le első kereskedelmi forgalomban kapható, hajlított képernyőjű UHD TV-it, valamint bemutatta hajlított és UHD készülékeinek teljes tárházát. 2014-ben a cég már 10 új UHD és 6 hajlított TV-t fog piacra dobni, köztük a világ legnagyobb, 110 hüvelykes UHD, valamint a 105 hüvelykes hajlított UHD televízióval.

Ezek a készülékek kifejezett moziélményt nyújtanak; a hajlított képernyő olyan mélységet kölcsönöz a filmeknek, amely nem tapasztalható meg sík képernyőn, ráadásul a szélesebb látószög olyan panorámahatást kelt, amely miatt a képernyő még nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában. A hajlított kialakítás egyenletes és egységes nézési távolságot biztosít, így a néző szinte bárhol is ül a szobában, az lesz a legjobb hely. A hajlított TV előnyeinek maximális kihasználása érdekében a Samsung kifejlesztette az optimális görbületet - ennek neve 4200R -, amely az átlagos, 3-4 méteres nézési távolságból a legjobb képminőséget biztosítja.

Emellett a Samsung saját Auto Depth Enhancer algoritmusa kielemzi a kép egyes területeit, és automatikusan hozzáigazítja a kontrasztot, s így 3D hatást kelt speciális szemüveg használata nélkül is. Fokozottabb színhűséget ad a Samsung PurColor technológiája, a színkorrekciós pontok számát hétszeresére növelték a még nagyobb részletgazdagság és színhűség érdekében (U9000-es sorozat). A 105 hüvelykes hajlított UHD TV mellett a Samsung bemutatta az U9000-es sorozatot is, a világ első hajlított UHD TV-it, és a zászlóshajójának számító Full HD H8000-es LED TV sorozatnál is bevezette a hajlított képernyőt.

Az UHD TV-knek a Full HD minőséghez viszonyított négyszer jobb felbontása és négyszer több képpontja páratlan képminőséget biztosít. Az összes Samsung UHD TV-n megtalálható UHD Upscaling funkciónak köszönhetően a Full HD, a HD és az ennél rosszabb felbontású képforrásokat közel UHD tisztaságú tartalommá konvertálja át a négylépéses eljárás révén, amelynek része a jelanalízis, a zajcsökkentés, a felbontás elemzése és végül a felkonvertálás. Az UHD Dimming technológia pedig feldolgozza az egyes képblokkokat, és még mélyebb fekete színeket és élesebb kontrasztot biztosít.

Az UHD TV-k nemcsak támogatják a jelenleg érvényes szabványokat - köztük a HEVC-et, a HDMI 2.0-át, az MHL 3.0-át és a HDCP 2.2-t -, hanem a jövőbeli igényeknek is megfelelnek, a Samsung UHD Evolution Kitje révén. A One Connect Box nevű külső dobozban található a TV "szíve", amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a készüléket a legújabb Samsung UHD Evolution Kit segítségével mindig a legújabb UHD szabványnak megfelelően frissítsék.

Az új Multi-Link funkció révén tévéadás nézése közben a képernyő jobb oldalán többek között rá lehet keresni bármire a böngészőben, vagy az aktuális műsorhoz kapcsolódó YouTube videóra. Az U9000-es sorozaton a nézőknek lehetőségük van felosztani a nagy képernyőt négy kisebb részre. A továbbfejlesztett négymagos processzornak köszönhetően a készülékek korábbinál lényegében kétszer gyorsabbak, és így gyorsabb betöltésre és navigációra képesek, általánosan javuló teljesítmény mellett. Az Instant On funkcióval minden korábbinál gyorsabban lehet bekapcsolni a televíziót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.