Hároméves program

Sulinet+, ezúttal kakaóbiztos billentyűk nélkül

Az informatikai fejlesztési program első állomásaként több ezer korszerű és nagysebességű internet-kapcsolódást biztosító eszközt kapnak a közoktatási intézmények. EU-s támogatásból, honnan máshonnan.

2013.11.21 16:45MTI

Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) igazgatója a csütörtöki budapesti projektnyitó ünnepségen hangsúlyozta, egy hároméves program első lépéseként mintegy két hónap alatt az iskolák több mint 5000 végpontját tették kompatibilissé az intézet gerinchálózatával.

A gerinchálózatot és az iskolákat összekötő routerek már évek óta elavultnak számítanak - tette hozzá. A második lépés a sávszélesség bővítése, ezen az intézet még dolgozik - tette hozzá. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy "tapintható közelségben" van az egységes oktatási hálózat létrehozása Magyarországon.

Mohácsi János, NIIF Intézet hálózati igazgatóhelyettese és a projekt vezetője azt mondta, a végponti eszközök fejlesztésénél az a fő cél, hogy olyan eszközök kerüljenek az iskolákba, amelyek legalább öt évig működőképesek és ki tudják szolgálni a jövőbeli igényeket. A projekttel a közoktatási intézmények egyszerű eszközökkel csatlakozhatnak az országos és nemzetközileg kompatibilis videokonferencia rendszerhez, részt tudnak venni konferencia beszélgetésekben, interaktív tanórákat tarthatnak és együttműködhetnek más intézményekkel - sorolta.

A rendezvényen kiosztott háttéranyag szerint az új eszközök telepítését az NIIF Intézet Pest megyén kívül a meghibásodott régi eszközök cseréjével már megkezdte. Az új végponti hálózati eszközök telepítési munkái napi 20-30 végpont üzembe helyezését jelenti nagyjából egy éven belül.

Az új Sulinet+ infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat tesz majd lehetővé a közoktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára. Megteremti az Európai Unió Magyarországon kívüli nemzeti kutatói és oktatói hálózataival való együttműködés lehetőségét is az iskolák számára - olvasható a tájékoztatóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.