Átverő e-mailek terjednek

Újra megjelentek a "nigériai" csalók

Az utóbbi hónapokban megugrott az olyan átverő e-mailek száma, amelyek valamilyen Szíriával kapcsolatos utalást tartalmaznak.

2013.11.08 20:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az átverő üzenetek úgy néznek ki, mintha jó nevű szíriai és egyesült királyságbeli bankoktól érkeztek volna. Azt állítják, hogy egyes ügyfeleik több millió dolláros megtakarításaikat át akarják utalni a számlájukról a Szíriában zajló polgárháború miatt, és egy partnert keresnek, aki ebben segíteni tudna nekik. Természetesen a válaszadók garantált jutalmat kapnak. A csalók általában megadnak egy kapcsolatfelvételi telefonszámot, valamint az állítólagosan partnert kereső "banki ügyfél" személyes e-mailcímét. Mihelyt a címzett érdeklődést mutat és válaszol az üzenetre, a csalók megkérik, hogy utaljon át egy kisebb összeget a közvetítői szolgáltatások ellenértékeként, majd eltűnnek.

Egyes esetekben a csalók a Nemzetközi Vöröskereszt tagjának adják ki magukat. Egy szomorú történettel állnak elő egy olajkereskedőről, aki meghalt a szíriai konfliktus során, és akinek a vagyonát egy vöröskeresztes alkalmazott kimentette. A levélküldő ezután segítséget kér az átutaláshoz és a pénz gondozásához. A címzettnek azt mondják, hogy egy csomagot fog kapni, benne a milliókkal, készpénzben. Azt ígérik neki, hogy a felét megkapja, ha segít, és egy személyes e-mailcímet mellékelnek, amelyen felveheti a kapcsolatot a csalókkal.

A Kaspersky Lab elemzői által észlelt e-mailek egy része "közönséges" szíriaiak nevében küldött üzenet, amely változatos témákat ölel fel. Az egyikben "egy tanár Szíriából" megkéri a címzetteket, hogy segítsenek olyan elárvult gyerekeknek az ország elhagyásában és a pénzük befektetésében, akik nagy összeget örököltek szüleiktől. Más "nigériai" levelek állítólagosan nagybeteg emberektől érkeznek, akik el szeretnék adományozni pénzük egy részét, és arra kérik a címzetteket, hogy segítsenek neki ebben.

"Olyan, nagyon rövid üzenetekkel is találkoztunk, amelyekben a szerző csupán jobban meg akarta ismerni a címzettet. Az üzenetek szövegében gyakran feltűnnek az olyan szavak, mint a 'felfordulás', a 'krízis' és a 'forradalom'. A címzett figyelmének felkeltésére a csalók kihasználják az emberek természetes ösztönét a könnyű pénzszerzésre és a veszélyben lévők megsegítésére. A felhasználóknak nem kellene válaszolniuk ezekre a levelekre, mivel ha egyszer kapcsolatba kerülnek egy "nigériai" csalóval, azt kockáztatják, hogy átverik őket" - jegyezte meg Tatyana Shcherbakova, a Kaspersky Lab vezető spamelemzője.

A Kaspersky Lab szeptemberi spam jelentésének adatai szerint Ázsia (59 százalék) maradt a vezető regionális spamforrás, amelynek hozzájárulása 4 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. Ázsiát a részesedését 2 százalékponttal növelő Észak-Amerika (20 százalék) és a két százalékponttal visszaeső Kelet-Európa (12 százalék) követi. Nyugat-Európa (4 százalék) és Latin-Amerika (2,4 százalék) került még be az első ötbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.