Fülöp-szigeteki és ausztrál site-okat

KKV-s weblapokat törtek fel hackerek

Fülöp-szigeteki kormányügynökségek és ausztrál vállalatok weboldalait törték fel vasárnap az állításuk szerint az Anonymous nevű nemzetközi kalózhálózattal kapcsolatban álló hackerek.

2013.11.03 18:44MTI

A magát Anonymous Indonesiának nevező csoport egy listát töltött fel a Twitter-oldalára több mint száz ausztrál vállalat nevével, amelyeknek feltörte a weblapját. Közleményük szerint akciójuk válasz az Ausztrália által végzett kémtevékenységre.

"Vessenek véget az Indonézia elleni kémkedésnek" - írták a hackerek a jellemzően ausztrál kisvállalatok tulajdonában álló honlapok főoldalára. A cégeket valószínűleg véletlenszerűen választották ki.

Ronthatnak az Ausztrália és fontos stratégiai szövetségese, Indonézia közötti kapcsolatokon azok a sajtóhírek, amelyek szerint az Egyesült Államok és Ausztrália térségbeli nagykövetségein titkos adatgyűjtést folytattak.

Az elsőként a Der Spiegel német hetilapban - az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja, Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos dokumentumok alapján - felfedett ázsiai kémprogram miatt Indonézia, Malajzia és Thaiföld kormánya is felháborodásának adott hangot, a jakartai ausztrál nagykövetet berendelték, valamint Kína is magyarázatot követelt.

Ezzel párhuzamosan egy másik, Anonymous Philippines nevű csoport Facebook-oldalán közzétette, hogy feltörte a Fülöp-szigeteki kormányzat több weboldalát, és azokon kormány és korrupcióellenes üzeneteket helyezett el.

"Elnézést kérünk a kellemetlenségét, azonban ez a legegyszerűbb módja annak, hogy eljuttassuk hozzátok üzenetünket, kedves bátyáink és nővéreink, akiket kimerített a kegyetlenség, a hamis demokrácia, ez a kormány és a csak magukra gondoló politikusok" - olvasható az üzenetben.

A hackerek egyebek mellett önkormányzati és kormányügynökségek oldalait, valamint a szöuli Fülöp-szigeteki nagykövetség honlapját is feltörték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.