Hűtsünk folyékony fémmel

Új technológia a processzorhűtés területén

A dán Danamics terméke, az LM-10 nemcsak megnyerő külsejével hívja fel magára a vásárlók figyelmét, hanem egyedi technológiájával is.

2008.07.21 13:11koac

A rohamosan fejlődő informatika megköveteli a gyártó cégektől az új technológiák után való kutatást, s később azok alkalmazását. A miniatürizálás, valamint a különféle eszközök egyre inkább mobilissá való tétele csak egy része a technológia fejlődésének. Mindezen folyamatok nem mehetnének végbe anélkül, hogy az elektromos eszközeink minden egyes eleme meg ne újuljon időre-időre. A processzorhűtés esetén sincs ez másképp, itt is próbálnák, mindig újabb technológiát kifejleszteni a gyártók, mellyel még hatékonyabban hűthetjük számítógépeink legfontosabb részét. Egy dán cégnek úgy néz ki sikerült egy új technológiával olyan hűtőt létrehoznia, mely kiszoríthatja majd a piacról a vízhűtéses rendszereket.

A rövidesen érkező LM-10-es a világ első, kereskedelmi forgalomban kapható folyékony fémet használó processzorhűtője lesz – állítja a Danamics, a cooler gyártója. A folyékony fémnek két fontos tulajdonsága van, mely rendkívül jól használhatóvá teszi mikor nagy sűrűségű hőforrás hűtéséről van szó. Az első, a rendkívül jó termofizikai képessége, mellyel a hőmérsékletet csökkentheti, a második pedig a folyékony fém elektromossága, mely lehetővé teszi, hogy a folyadékot egy elektromos pumpa keringesse, feleslegessé téve a mozgó alkatrészeket. Ez már magában elég impozáns, ám ha hozzátesszük, hogy a kicsike mindössze 1 wattot fogyaszt majd, akkor egészen egyértelművé válik, hogy az LM-10 gyártói igencsak nagyratörő álmokat szövögethetnek, ha minden a terv szerint megy.

Az eszköz áráról valamint a megjelenés időpontjáról egyelőre nem látott konkrét információ napvilágot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.