Legitim illegalitás

Az Ubisoft játéka csak crackelve játszható

Nem újdonság, hogy a PC-s játékfejlesztő cégek mindent megtesznek azért, hogy játékaikat megvédjék a feltöréstől. Az Ubisoftnak ez legutóbb annyira jól sikerült, hogy végül ők is kénytelenek voltak egy törést igénybe venni ahhoz, hogy elindíthatóvá tegyék játékukat.

2008.07.21 12:02koac

Sokan, sokszor elmondták már, hogy hanyatlik a PC-s játékipar. Ennek oka rendkívül prózai, kivétel nélkül minden játékot feltörnek, s ezeket a tört verziókat töltik le aztán a játékosok, ahelyett, hogy szépen megvásárolnák azokat. A fejlesztők természetesen tetemes összegektől esnek el ezáltal, így nem csoda, hogy igyekeznek minél jobban megvédeni szoftvereiket az ártó kezektől.

A különböző védekező metódusok persze legtöbbször csak ideig-óráig állnak ellent a szoftvertörésre szakosodott csoportoknak, így fordulhat elő, hogy sok esetben hamarabb letölthető egy játék illegálisan, mintsem kikerülne az üzletek polcaira. Az új PSP firmware-t is sikerült néhány óra alatt feltörni, de az új iPhone sem húzta sokáig e téren.

Az Ubisoft a hasonló „pofáreséseket” szerette volna elkerülni a Rainbow Six: Vegas 2 című játéka esetében, ám az akció végül olyan jól sikerült, hogy saját vevőiket sikerült vele megtréfálniuk. Történt ugyanis, hogy a játékba épített védelem kérte volna az eredeti lemezt, ám az természetesen nem volt meg azoknál a vásárlóknál, akik legálisan töltötték le azt, a hivatalos oldalról. Ezt a problémát természetesen orvosolták is a cégnél, egy hivatalos patch formájában, csupán azt felejtették el közölni, hogy ez a javítás, amely kvázi feltöri a legálisan letöltött játékot, a Reloaded nevű szoftvertörő csapattól származik.

Az Ubisoft persze rögvest leszedte oldaláról a patch-et, s bejelentette, hogy belső nyomozást indítanak, annak kivizsgálására, hogyan is történhetett meg az rendkívül kellemetlen incidens. Ám mindettől függetlenül a történtekből világosan látszik, hogy jelenleg nem igazán találni megoldást a problémákra, ráadásul az Ubisoft példája azt is megmutatja, hogy az ilyen Reloaded jellegű csapatoknál bizony sok esetben jobban értenek hozzá, hogy tegyenek egy játékot működőképessé, mint annak fejlesztői. Ennek fényében igencsak kérdéses mi lesz a különböző védelmi mechanizmusok, s egyáltalán a PC-s játékpiac jövője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.