Firefox OS

A következő egymilliárd ember okostelefonja

Nagyratörő tervekkel bocsátja útjára a Mozilla Firefox operációs rendszerét, melyet először olcsó okostelefonokban vehetünk kézbe.

2013.10.09 13:55Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Mozilla itthon is bejelentette új operációs rendszerével futó Firefox OS okostelefonjait, amelyeknek értékesítése hamarosan világszerte kezdetét veszi. Itthon a T-Mobile és a Telenor kínálatában jelennek meg az Alcatel One Touch készülékek, várhatóan még karácsony előtt. Az új Firefox OS okostelefonok a legújabb Firefox OS (1.1) operációs rendszerrel lesznek elérhetők, amely számos új fejlesztést és funkciót tartalmaz.

Amint az a mai sajtótájékoztatón elhangzott, a nyílt forrásokra alapozó Mozilla azt a piaci rést akarja betölteni, ami a butatelefonokról váltó, de drága okostelefonokat megvenni nem tudó réteg jelent. A világon egyre nő az idetartozó emberek tábora, elsősorban a fejlődő régiókban, Afrikában és Ázsiában. A réteg megnyerésének kulcsa az alacsony ár, és az ehhez mérten magas tudás. Noha csupán egy 1 magos, 800 MHz-es processzor dolgozik a telefonban, alapvető internetes feladatokra így is képes, lehet vele webet böngészni, twitterezni, facebookozni, megtalálható rajta az adatforgalmat nem (feltétlenül) igénylő Nokia Here és olyan "hagyományos" funkciók is helyet kaptak benne, mint a fényképezés.

Az operációs rendszer kiterjesztett változata a Firefox asztali és mobil böngészőjének, amelyet már több száz millió ember ismer, amelynek köszönhetően biztonságban tudhatja magánéletét, a testreszabási és felhasználói beállítások segítségével. Ez a ma elhangzottak szerint továbbra is fontos elkötelezettség a cégnél: a magánszférát a Mozilla igyekszik a lehető leginkább tiszteletben tartani; a felhasználó dönthet, milyen cookie-kat engedélyez, mely adatok hagyhatják el a telefonját.

A Firefox OS telefonok Firefox Marketplace-szel együtt érkeznek, amely olyan alkalmazásokat tartalmaz, mint: a Badoo, a Box, EA játékok (Poppit), Facebook, KAYAK, SoundCloud, The Weather Channel, TimeOut, TMZ, Tuenti ésTwitter.

A Mozilla a Firefox OS rendszerén több mint 20 hardver- és operátor partnerrel dolgozik együtt. A tűzrókás okostelefonok jelenleg Spanyolországban, Kolumbiában, Venezuelában és Lengyelországban érhetőek el. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint valamikor a jövőben az operációs rendszer megjelenik majd a magasabb tudású készülékek piacán is, illetve előbb-utóbb táblagépeken is találkozhatunk majd vele.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.