Spóroljunk a roamingon!

Interaktív térkép a szándékolatlan roaming ellen

Interaktív térképet készített a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a szándékolatlan roaming megelőzésére; az NHH szakemberei az interaktív térképet 116 útvonalon 145 ezer mérőpontot kialakítva hozták létre.

2008.06.27 09:22MTI

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szándékolatlan roaming (barangolás) megelőzésére a mobiltelefonokon a kézi hálózatválasztást kell beállítani, s a határszéleken érdemes mindig figyelni, melyik cég az aktív szolgáltató.

A hatóság honlapján megtekinthető, hogy milyen területeken következhet be a szándékolatlan roaming. A képviselő közölte: a térképet frissítik, de nem valószínű, hogy jelentős változások következnek be a térerőben, így a szolgáltatók "átlógásában". A hatóságnak nem került jelentősebb plusz költségbe a térkép kialakítása, mivel szakemberei egyébként is végeznek hálózati méréseket.

A szándékolatlan roaming akkor következik be, amikor valakinek például még magyar területen tartózkodva, a határszélen a mobiltelefonja átáll a határon túli szolgáltató hálózatára, s ezáltal megnő a telefonálás költsége. Ám nemcsak a hívás indításé lesz a többszöröse a magyar árnak, de 71 forintba kerül a hívás fogadása is, ami egyébként magyarországi előfizetőnek magyar területen ingyenes.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a határszélen a domborzati viszonyoktól függően 15-20 kilométeres "belógás" még nem tekinthető kirívónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.