Nokia+Symbian

A Nokia felvásárolja a Symbiant

A Nokia bejelentette, hogy felvásárolja a Symbian általa nem birtokolt 52%-át, és létrehozza a Symbian platformot.

2008.06.25 13:05Z., ma.hu

A finn gyártó ezen felül a Symbian Alapítvány létrehozását is bejelentette, ami a mobilgyártók és alkalmazáskészítők szövetsége - az Alapítványhoz bármilyen kompetens cég csatlakozhat. Ez a szervezet fogja a Symbian megjelenésének folyamatát szemmel kísérni, feladata lesz még a nyílt forráskódú rendszer feletti ellenőrzés és az operációs rendszer védjegyeinek megőrzése.

A Symbian egy mobilokon használt operációs rendszer, amely elsősorban a Nokia, Sony Ericsson és a Samsung eszközein lévő ARM architektúrán fut. A Symbiant először a Psion készülékeire fejlesztették, majd a Nokia Communicator termékvonlán futott ez az operációs rendszer. A Symbian piacrészesedése a Nokiáéval párhuzamosan nőtt az új évezredben.

A mobil operációs rendszerek jelenlegi piaci eloszlását nehéz lenne pontosan meghatározni, de a sorrend körülbelül a következő lehet: Symbian (60%), Windows (15%), RIM (10%), iPhone (7%). A Symbian piacrészesedése tovább bontható, mivel egyes verziók nem kompatibilisak a többivel.

Forrásoktól függetlenül azonban a Symbian a legnépszerűbb operációs rendszer, amit az okostelefonok használnak. Sokan kérdezhetik, hogy ekkora piaci rszesedéssel miért invesztál pénzt a Nokia ebbe az operációs rendszerbe, és főként: miért teszi nyílt forrásúvá a platformot? A válasz egyszerű: Google Android és Apple iPhone...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.