Ez már tényleg sok(k) adat

A Sybase és a Sun adattárháza:Guinness Rekord

A Sybase a Sun Microsystems-szel és a BMMsoft-tal karöltve létrehozta a világ első 1 petabájtos adattárházát, amellyel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

2008.05.21 12:43ma.hu

A Sybase IQ analitikus szerveren létrehozott, Sun SPARC Enterprise M9000 szerveren futó adattárház 6 trillió sornyi tranzakciós és 185 millió strukturálatlan adatot tartalmaz.

A vállalati technológiák és információ-mobilizáció terén élen járó Sybase partnereivel közösen ért el áttörést az adattárházak terén. A rendkívüli méretű adattárház a Sybase IQ analitikus szerver adattömörítési képességeinek és gyors válaszidejének köszönhetően a hagyományos megoldásokkal összevetve 91 százalékkal kevesebb energiát használ. Mindez kevesebb hőtermelést (így alacsonyabb hűtési költségeket), valamint összességében jelentős megtakarítást eredményez a széndioxid kibocsátás terén, ami hozzásegítheti a nagyvállalatokat a „környezetbarát” szerverparkok megteremtéséhez.

Az adattárházat megvalósító Sybase IQ analitikus szerver a rendkívüli teljesítményt alapvetően két innovatív technológia alkalmazásával érte el: az oszlopszintű adattárolás és a kapcsolódó, szabadalmaztatott indexelési algoritmusok biztosítják a gyors válaszidőt igen nagymennyiségű üzleti adat esetében is; a tömörítési képesség révén pedig nagyságrendekkel csökkenthető az adattárház számára szükséges tárhely, vagyis a szerverekben felhasznált merevlemezek száma.

A mostani, 1 petabájtos (1 millió gigabájtos) adattárház harmincnégyszer nagyobb, mint a TPC (Transaction Processing Performance Council) által auditált legnagyobb adattárház, és megközelítőleg kétszer akkora, mint a kereskedelemben használt legnagyobb adattárház. A teljes adattárház 6 trillió sornyi tranzakciós adatot és több mint 185 millió, tartalmi szinten is kereshető e-mailt, jelentést, táblázatot és más multimédia állományokat tartalmaz. A Sybase IQ az adatok betöltése során közel 70 százalékos tömörítési rátát ért el. - A teszt megmutatta, hogy a Sybase IQ valódi környezetben miként képes kezelni kereskedelmi hálózatok több évnyi tranzakciós üzleti adatait - nyilatkozta Francois Raab, a rekordot ellenőrző InfoSizing tanácsadócég elnöke. A Sybase IQ egyúttal bizonyította erősségét a nagy mennyiségű, közel félmillió üzleti kereskedő közt lezajlott, több évnyi multimédia adatok kezelésében is. Kathleen Schaub, a Sybase marketing elnök-helyettese elmondta, a mostani sikeres rekordkísérlet megerősítette a Sybase előrejelzését, miszerint a nagyvállalatoknak néhány éven belül szembe kell nézniük a hasonló méretű adattárházak okán jelentkező problémákkal. A Sybase IQ lehetővé teszi a cégeknek, hogy hatalmas mennyiségű adatokkal is hatékonyan tudjanak dolgozni, és gyorsabb válaszidőt érjenek el, mint a mostani, hagyományos adattárházak esetében.

Ráadásul, emelte ki Schaub, a Sybase IQ adattárházak költséghatékony és környezetbarát üzemeltetést tesznek lehetővé, ami egyre fontosabb szempont a vállalatok számára.

A rekordot a Guinness World Record részéről Danny Girton hitelesítette New Yorkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.