Beszállnak a versenybe

Saját táblagépet dob piacra a Google?

Az Apple iPad piaci sikerével saját táblagéppel kívánja felvenni a versenyt a Google.

2012.03.30 10:38MTI

A táblaszámítógépeket a Google márkaneve alatt állítják majd elő az Android operációs rendszert saját készülékeikben alkalmazó mobil eszköz gyártók, például a Samsung vagy az Asus. A Motorola megvásárlásával mindemellett a Google maga is be fog lépni a készülékgyártók sorába.
   
Miközben az okostelefonok piacán az Android operációs rendszer vezet, a táblagépeknél még nem sikerült megtörni az Apple operációs rendszerének egyeduralmát. Az Apple riválisai közül ebben az Amazon internetes kiskereskedelmi értékesítő vállalat érte el a legjobb eredményeket a Kindle Fire táblagéppel, ami az Android operációs rendszer egy speciális, a Google által egyébként nem támogatott változatán fut. A Kindle Fire azonban csak az Egyesült Államokban kapható, mégpedig az előállítási költség alatti, 199 dolláros áron, mivel az Amazon a készülékhez értékesített tartalomszolgáltatásokból és termékekből szerzi bevételeit.
   
A Wall Street Journal értesülése szerint az Amazonhoz hasonlóan a Google is szubvencionált táblagép piacra dobását tervezi.
   
Az Apple az első negyedévben 15,4 millió iPad készüléket értékesített, ami kényelmes piacvezető pozíciót biztosít számára. A Kindle Fire értékesítési adatait viszont az Amazon nem hozza nyilvánosságra.
   
A táblagépek piacán elszenvedett hátrány nagy üzleti kihívást jelent a Google számára, mivel bevételei nem a gyártóknak ingyenesen átadott nyílt forráskódú operációs rendszerből származnak, hanem az operációs rendszerhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokból, például reklámokból, amelyeknek a jövőre nézve éppen a táblagépek jelentik a legígéretesebb felületét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.