Több százezer titkos irat

Nagyon megütheti a bokáját a Wikileaks-szivárogtató kiskatona

A hivatalos vádemelési eljárás nyitányaként meghallgatást tartanak Bradley Manning ügyében; az amerikai közlegény ellen az a vád, hogy több százezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks weboldalnak.

2012.02.23 08:12MTI

A sajtó számára is nyilvános esemény helyszíne a Washington D.C.-től nem messze fekvő marylandi Fort Meade; döntenek a per előtti indítványokkal kapcsolatos, várhatóan márciusban és áprilisban megtartandó meghallgatások időrendjéről.

A hadbírósági per - amelynek időpontját szintén kijelölik - feltételezhetően májusban kezdődik. Az amerikai hadsereg korábbi közlése szerint Manning közlegényt - aki Irakban hírszerzési elemző volt, jelenleg katonai őrizetben tartják - életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.

A 24 éves Manning nevéhez az amerikai történelem legnagyobb kiszivárogtatását kötik; egyebek között az ellenség segítésével, hírszerzési információk internetes közlésének törvénytelen előidézésével, védelmi információ kiadásával, valamint számítógép segítségével elkövetett csalással vádolják.

Az időközben az izlandi parlament néhány tagja által Nobel-békedíjra jelölt katonára rábizonyították, hogy az interneten többször is kapcsolatba lépett Julian Assange WikiLeaks-alapítóval és a guantánamói bázis foglyainak mintegy 700 kihallgatásáról töltött fel anyagot a világhálóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.