Galileo: fenn van a második rakéta

Felbocsátották a Galileo-program második műholdját

Föld körüli pályára állították vasárnap az Európai Unió által finanszírozott Galileo-program navigációs műholdrendszerének második műholdját - jelentették be Brüsszelben. A GIOVE-B jelzésű műholdat a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról bocsátották fel, Szojuz hordozórakéta segítségével.

2008.04.28 10:00MTI

Az Európai Parlament (EP) szerdán fogadta el Barsiné Pataky Etelka jelentését az európai globális navigációs műholdrendszerről. A néppárti EP-képviselőnő akkor már jelezte: a rendszer második műholdja, a GIOVE-B fellövésre vár, és a hét végén pályára áll.

A 2013-ra üzemképes állapotba hozandó, GNSS rövidítésű műholdrendszer két programból áll össze: a GPS-jeleket felhasználó Egnosból és a - tervek szerint harminc műholdból, valamint ennek földi infrastruktúrájából létrejövő - Galileóból.

A GIOVE-B fedélzetén található a legpontosabb atomóra, amit valaha is eljuttattak a világűrbe. A globális helymeghatározási - és a helymeghatározás eredményeit felhasználva navigációs célra használható - rendszer ugyanis úgy működik, hogy több műhold jeltovábbítási időadatait veti össze egymással, és ennek alapján állapítja meg egy bizonyos objektum földrajzi helyzetét.

A GIOVE-B képes az úgynevezett MBOC normájú jelek továbbítására - e normát néhány hónappal ezelőtt fogadta el az Európai Unió és a GPS navigációs rendszert működtető Egyesült Államok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.