Az ukrán szoftverek 84 százaléka hamis

Ukrajna, a warezparadicsom: 10 szoftverből 8 hamis

Ukrajnában illegálisan használják a számítógépes programok 84 százalékát. Az IDC-Ukraine cég által februárban és márciusban folytatott felmérés szerint az ukrán vállalati szférában a nem jogtiszta Microsoft programok aránya eléri az 54 százalékot, az egyéni felhasználók körében pedig a 72 százalékot.

2008.04.26 08:15MTI

A vizsgálat eredményéről Daniil Kljucsnyikov, a Microsoft ukrajnai képviseletének program-legalizációs igazgatója számolt be csütörtökön a kijevi liga.net internetes gazdasági hírügynökségnek. Mint közölte, az illegálisan használt Windows és Office programok aránya a kisvállalatok körében 66 százalék, a középvállalatok esetében 56 százalék, míg a nagyvállalati szférában 40 százalék.

Ágazatok szerint a nem jogtiszta szoftverek következő megoszlását vázolta fel: ipar - 51 százalék, pénzügyi szektor - 53 százalék, szállítás és hírközlés - 56 százalék, kiskereskedelem - 61 százalék.

Klucsnyikov azt is elmondta, hogy az egyéni felhasználók között leggyakrabban a 18-24 éves korcsoportba tartozók futtatnak gépeiken kalóz szoftvereket (73 százalék), őket követik a 25-34 évesek (70 százalék), majd a 30 év fölöttiek (68 százalék). A nem jogtiszta programokat használók 76 százaléka középfokú, 73 százaléka szakközépiskolai, 68 százaléka pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik - tette hozzá.

A szakember tájékoztatása szerint a Microsoft ukrajnai képviselete által február-márciusban megvizsgált számítástechnikai üzletekben az ott árusított számítógépekre 52 százalékos arányban voltak telepítve illegális szoftverek. Mint mondta, ez 11 százalékos csökkenést jelent a múlt év novemberéhez képest.

A kalóz programok forgalma legnagyobb mértékben Harkivban csökkent, a tavalyi év végén jegyzett 62 százalékról a mostani 39 százalékra, valamint Kijevben - 57 százalékról 38 százalékra. Klucsnyikov szerint a javulás annak tudható be, hogy a nagyvárosokban működő nagykereskedelmi hálózatok vezetői ügyelnek arra, hogy számítógépeik jogtiszta szoftverekkel kerüljenek forgalomba. Ugyanakkor - tette hozzá - a dél-ukrajnai Mikolajivban öt hónapja változatlanul 90 százalék körül van a Microsoft nem jogtiszta programjainak kereskedelmi forgalma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.