Tilos obszcén szavakat írni az üzenetekben

Nem káromkodhatnak sms-ben a pakisztániak

Jobb lesz megválogatniuk a "karaktereiket" a mobiltelefon-tulajdonosoknak Pakisztánban: a helyi távközlési hatóság ugyanis arra szólította fel egy levélben a mobiltelefon-társaságokat, hogy blokkolják az obszcén kifejezéseket tartalmazó szöveges üzenteket.

2011.11.18 19:47MTI

A hatóság egy több mint 1500 angol és urdu nyelvű kifejezést tartalmazó feketelistát is mellékelt a társaságoknak. Az Associated Press hírügynökség birtokába került másolat szerint a tiltott szavak közül sok a szexualitással függ össze, vagy egyszerű káromkodás, de helyet kaptak az idióta, a szellentés, de még a tampon, a fényszóró és a Jézus Krisztus kifejezések is.
   
Az intézkedés a kéretlen (spam) üzenetek terjedésének megakadályozását célzó törekvés részét képezi - mondta el Anjum Nida Rahman, a Telenor pakisztáni leányvállalatának szóvivője. A Pakisztáni Telekommunikációs Hatóság nem nyilatkozott a kezdeményezéssel kapcsolatban.
   
A november 14-ei keltezésű levél szerint - amelyet szintén sikerült megszereznie a hírügynökségnek - a mobiltelefon-társaságoknak hét napjuk van rá, hogy életbe léptessék a szabályozást. A hatóság szerint a rendelet teljesen jogszerű egy 1996-os törvény alapján, amely megtiltja a helyieknek, hogy a telekommunikációs rendszeren keresztül küldjenek "hamis, kitalált, illetlen vagy obszcén" információkat.
   
A levelükben továbbá azt is hangsúlyozták, hogy a szólásszabadság korlátozható "az iszlám dicsőségének megőrzése érdekében". Az iszlámtudósok nyomására Pakisztánban már letiltották a pornográf tartalmú, illetve iszlámellenesnek ítélt internetes oldalakat. Tavaly még a Facebook-hozzáférést is korlátozták rövid időre egy iszlám elleni támadásnak ítélt tartalomra hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.