Rettegésben tartott közösségek

Felakasztott, lefejezett emberek - így jár minden internet-felhasználó?!

A Jay és Néma Bob visszavág című film végén, a két főszereplő beutazza az Egyesült Államokat, hogy elégtételt vegyen az interneten őket gyalázó névtelen felhasználókon. Noha ez a moziban rendkívül kacagtató, úgy tűnik, a véres valóság utolérte Hollywoodot.

2011.09.27 17:13Konrád - ma.hu

A mexikói rendőrség egy lefejezett nő holttestét találta meg a Tamaulipas állambeli Nuevo Laredo városában, a határ közelében. A test mellett egy kézzel írt üzenet volt, amiből kiderül, a nőnek azért kellett meghalnia, amit az interneten írt. A gyilkosságot - nem meglepő módon - az egyik kartell követte el.

Az áldozat, Marisol Macias Castaneda egy helyi újságnál dolgozott, de úgy tűnik, nem csak emiatt, hanem a Nuevo Laredo en Vivo, azaz a „Nuevo Laredo Élőben” nevű közösségi oldalon végzett munkássága miatt kellet meghalnia. A weboldal elsősorban a rendőrség, a haditengerészet és a katonaság számára szolgáltat tippeket az éppen folyamatban lévő drogüzletekről és a banditák tartózkodási helyéről, márpedig az ilyet a drogbandák nem nézik jó szemmel.

A test mellett talált üzeneten a nő által a közösségi hálókon használt becenév, La Nena de Laredo, azaz Laredo Csaj szerepelt. A fejet egy közeli kőrakás tetején találták meg. „Nuevo Laredo en Vivo és más közösségi hálózatok, én vagyok a Laredo Csaj, és a riportjaim valamint a tietek miatt vagyok itt,” áll az üzenetben. „Azoknak, akik nem hiszik el: mindez a cselekedeteim miatt és a hadseregbe és a haditengerészetbe vetett hitem miatt történt. Köszönöm a figyelmet, tisztelettel Laredo Csaj...ZZZZ.”

A Z betűk az ex-kommandósokból alakult, rendkívül erőszakos Los Zetas kartellre utalnak, akik a területet felügyeletük alatt tartják. A Nuevo Laredo en Vivo chatszobája jelentős forgalmat produkált az események után, sokan összefogásra szólítottak fel a Zetas kartell ellen. Egyes felhasználók nem érik, miért nem fegyverezte fel magát a nő. Kérdés, hogy a tömeggyilkosságokat és a borzalmas kivégzéseket napi szinten alkalmazó kartell ellen mire ment volna az áldozat, még akkor is, ha van nála egy pisztoly.

És sajnálatos módon ez már a harmadik haláleset, ami az internetes megjelenéshez köthető. Korábban a hónapban egy férfi és egy nő holtteste lógott egy Nuevo Laredo-i felüljáróról azzal az üzenettel, hogy így jár minden internethasználó. Ugyanakkor még nem tudni, hogy a két áldozat bármikor is posztolt volna valamilyen oldalon.

Mexikóban a határ közeli városok bandaháborúkban edzett lakói gyakran használják az internetet, hogy figyelmeztessék a lakosságot, mely területeket kerüljék el nagy ívben. Ez egyrészt nagyon hasznos, ugyanakkor könnyen vezethet kaotikus szituációkhoz, mint az nem is olyan régen, Veracruz-ban történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.