Népszerűtlen ötlet az internetadó

Az alternatív szolgáltatók ellenzik a netadót

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) tiltakozik az internet hozzáférés szolgáltatást sújtó kulturális járulék, más néven az internetadó bevezetése ellen. Álláspontjuk szerint a vásárlókra hárított teher tovább hátráltatná az internet terjedését.

2008.04.10 09:45MTI

A hazai alternatív távközlési vállalatokat tömörítő egyesület az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza: elfogadhatatlan az Országgyűlés költségvetési bizottsága által áprilisban jóváhagyott, a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, amely szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kell fizetnie az internet szolgáltatóknak. Az ATSZE véleménye szerint a törvényjavaslat éles ellentétben áll az információs társadalom kiszélesítésével kapcsolatos kormányzati erőfeszítésekkel.

A kulturális járulék bevezetése az egyesület becslései szerint évi 600 millió forint előre nem tervezett kiadást jelent az internet szolgáltatók számára, amelyet azok kénytelenek továbbhárítani ügyfeleikre. A törvénymódosító javaslat elfogadása így a teljes hazai internet piacon áremelkedést generálhat.

Az ATSZE tájékoztatása szerint Magyarországon az elmúlt években jelentősen bővült az internetezők száma, de még mindig jelentős mértékű a lemaradás az uniós átlagtól. Az Európai Bizottság nemrégiben közzétett jelentése szerint 2007 végén az EU 27 tagállamának átlagában 100 főre 20, míg Magyarországon 14,2 vezetékes szélessávú előfizetés jutott.

Habár a szélessávú hozzáférés havidíjai az elmúlt öt évben ötödükre csökkentek Magyarországon, a kutatások szerint az otthoni internetezés terjedésének egyik legfontosabb akadálya még mindig az ár. Az internet szolgáltatásra kivetett kulturális járulék nem támogatja a digitális írástudatlanság felszámolására tett törekvéseket - mutatnak rá.

Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az internet hozzáférés szolgáltatásra kirótt adó ismeretlen az EU tagországokban, ráadásul ellentétes az uniós célkitűzéssel, ami növekvő internet penetrációt irányoz elő.

Az ATSZE 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy a távközlési piac alternatív szolgáltatóit összefogja a távközlési liberalizáció érdekében. Az egyesület tagja a 3C Kft., az Actel Zrt., az Antenna Hungária Zrt., a BT Limited Magyarországi Fióktelepe, az eTel Magyarország Kft., az Externet Zrt., a GTS-Datanet Távközlési Kft., a Rubicom Zrt., a TVnet Kft., a UPC Magyarország Kft., valamint a Verizon Magyarország Távközlési Kft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.