Symbian után, Windows előtt

Nokia N9 - az okostelefonok csúcsa

A finnek legújabb készüléke letisztult designnal, erős hardverrel és számos apró újítással csábít. A Nokia száműzte az előlapi gombokat.

2011.06.22 08:04ma.hu

A skandináv vállalat ma hazánkban is bemutatta a Nokia N9 készüléket; új designjának köszönhetően a menü gombot egy egyszerű mozdulat váltja fel, az egy ujjal történő lapozás (swipe). A kijelző széléről lapozva a felhasználó minden alkalmazásból visszatérhet a nyitóoldalra. A felhasználói felület három kezdőnézetét is úgy tervezték, hogy gyors elérést nyújtson azokhoz a legfontosabb dolgokhoz, amikre az emberek a telefonjukat leginkább használják. Ezek a kezdőnézetek pedig az Alkalmazások, az Értesítések és Közösségi oldalak, valamint a Tevékenységek közötti váltás.

A Nokia N9 ipari designja révén a készüléktest egyetlen darab polikarbonátból készül precíziós megmunkálással, amely simán csatlakozik a hajlított üveghez. Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a kialakítás előnye a nagyobb tartósság illetve a könnyű, egységes színezés. A mélyfekete laminált kijelző hatására a felhasználói felület szinte a készülék felületén lebeg. A Nokia N9 a legújabb kamera-, navigációs és hangtechnológiával rendelkezik.

Mivel nincs szükség menü gombra, a teljesképernyős Nokia N9 több helyet hagy az alkalmazások számára. A 3,9” AMOLED kijelző karcmentes domború üvegből készül. A polikarbonát készüléktest pedig az antenna-teljesítményét is javítja, jobb vételt és hangminőséget illetve kevesebb bontott hívást eredményezve.

A 8 megapixeles, autofókuszos, nagy látószögű Carl Zeiss optika, a HD videofelvétel és a nagy rekesznyílás még rossz fényviszonyok között is értékelhető kamerateljesítményt nyújt. Érdekesség, hogy az új telefon fókusza felhasználó által is beállítható - csupán meg kell érinteni a készülék kijelzőjét a kívánt ponton, és a telefon odafókuszál. A Nokia N9 a Térképek révén egy ingyenes, hangutasításos és részletes autós és gyalogos navigációval rendelkezik. Az új Drive alkalmazásnak köszönhetően pedig már az autóba történő beszállást követően megkezdheti a navigációt a célállomására. Mindezek mellett valódi 16:9 képarányú, szélesvásznú formátumban nézhet a felhasználó mozifilmeket. És mivel a Nokia N9 egyben a világ első okostelefonja, amely Dolby Digital Plus és Dolby Headphone technológiával készült, bármilyen fejhallgatóval surround hangélményben lehet része. A legújabb vezeték nélküli technológiával, az NFC-vel (Near Field Communications) ellátott telefonnal könnyen megoszthatók képek és videók a készülékek között úgy, hogy tulajdonosaik összeérintik azokat. Ennek kapcsán a Nokia bemutatta NFC-képes, 150 eurós áron forgalomba kerülő Nokia Play 360° vezeték nélküli hangszóróit, melyek egymással és a telefonnal is egy érintést követően képesek együttműködni. A Nokia N9 három színben lesz elérhető: fekete, ciánkék és magenta. A készülék 1 GB-nyi operatív tárral és 16 GB vagy 64 GB tárhellyel rendelkezik (memóriakártyás bővítésre nincsen lehetőség). A tervek szerint a Nokia N9 még ebben az évben a boltokba kerül, pontos dátum és ár azonban egyelőre nem ismert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.