Időjárás

Ciklon követelt több halálos áldozatot a kelet-afrikai országban - videó

Ezreket kellett kitelepíteni egy hurrikán miatt Madagaszkáron.

2024.03.29 18:19ma.hu

Legalább 18 ember meghalt és több ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására a héten Madagaszkárra lecsapó Gamane trópusi ciklon következtében - jelentette pénteken a Reuters.

A Nemzeti Kockázatkezelési és Katasztrófavédelmi Hivatal (BNGRC) jelentése szerint több száz ember vesztette el otthonát, miután a ciklon szerdán és csütörtökön lecsapott. A vihar az eredeti előrejelzések szerint csupán Madagaszkár mellett haladt volna el, de letért a tervezett útvonaláról.

"Ritkán fordul elő ilyen ciklon. A mozgása szinte stacionárius" - mondta a BNGRC nemzeti katasztrófavédelmi hivatalának főigazgatója, Elack Andriakaja tábornok.

A ciklon szerda reggel érte el Madagaszkár északkeleti partvidékét Vohémar közelében, a tartós szélsebesség átlagosan 150 kilométer/óra volt, a széllökések pedig elérték az óránkénti 210 kilométert. A BNGRC csütörtökön kiadott jelentése szerint csütörtök délutánra fokozatosan gyengült és feloszlott. A ciklon miatt az ország északi részén utak és hidak omlottak össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.