Időjárás

Vihar - Meteorológia: hatalmas légnyomáskülönbség miatt volt ekkora szél

Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra lehet számítani.

2023.02.04 18:11MTI

Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán.

A közlés szerint, míg keleten, a ciklon középpontjában 1012, addig az északnyugati tájakon 1027 hPa volt a légnyomás mért értéke. Ez a hatalmas nyomáskülönbség alakította ki a viharos, erősen viharos széllökéseket az országban - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat a honlapján közölt veszélyjelzésben azt írta, szombaton az országban sok helyen volt várható 70 kilométer/óra fölötti széllökés. Erősen viharos - 90-100 kilométer/órát meghaladó - szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében) voltak várhatók.

Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben, főként a Bakonyban és a Vértesben, a Mecsek környékén és a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén 110 kilométer/óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehetett számítani.

A késő délutáni, esti óráktól mindenütt jelentősen veszített a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős, vagy viharos közeli maradt, a hegyekben még este is 70 kilométer/óra fölötti széllökések voltak.

Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra lehet számítani.

A viharos széllökés miatt szombat délben hét vármegye - Baranya, Tolna, Somogy, Zala, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom - területén volt érvényben a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.