Időjárás

Meteorológia: 1915-ben volt utoljára ennyire csapadékos a január

A "ciklondömping" eredményeként országos viszonylatban bőven - egyes helyeken háromszor - több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban.

2023.01.25 13:19MTI

Országosan utoljára 1915-ben volt annyira csapadékos a január, mint az idei, Budapesten pedig csak 1886-ban esett több csapadék a mostaninál az év első hónapjában - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán szerdán.

Ismertetésük szerint az utóbbi időben sok mediterrán ciklon keresztezte illetve érintette az ország egy részét, a "ciklondömping" eredményeként országos viszonylatban bőven - egyes helyeken háromszor - több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban. Egy átlagos januárban 33 milliméter csapadék esik.

Hozzátették: országos átlagban - január 23-ig - az ideinél több csapadék csak 1915-ben hullott.

Kitértek arra is, hogy Budapesten legutóbb 1886 januárjában esett a mostaninál pár tized milliméterrel több csapadék, akkor 115,6 millimétert mértek. De - tették hozzá - 100 milliméter feletti összeget is 1905-ben mértek utoljára. Emlékeztettek rá: 2022 januárjában a fővárosban 2,9 milliméter csapadék esett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.