Időjárás

Szaúd-Arábiát villámárvizek sújtják - videók

A szakadó eső két halálos áldozatot követelt és fennakadásokat okozott a közlekedésben Dzsiddában.

2022.11.25 18:01ma.hu

Két ember meghalt, miután a szokatlanul heves esőzés csütörtökön jelentős áradásokat okozott a szaúd-arábiai Dzsiddában - közölték a helyi hatóságok.

A halálos áldozatok számát a Twitteren jelentette be a szaúdi védelmi minisztérium szóvivője, aki felszólította a lakosságot, hogy maradjanak a házakban.

A Nemzeti Meteorológiai Központ (NCM) szerint a hat óra alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 179 millimétert, ami megdöntötte a térségben 2009-ben felállított korábbi rekordot, amikor a pusztító áradások több mint 100 ember halálát okozták, további 350 embert pedig eltűntként tartottak nyilván.

A Dzsiddából készült videókon félig vízbe merült autók és az erős áradások által elsöpört járművek láthatók. A helyi média szerint több embert kimentettek a járművéből.

A Vörös-tenger partján fekvő, mintegy 4 millió lakosú Dzsiddát gyakran nevezik "Mekka kapujának", az iszlám legszentebb városának. Az eső miatt a Mekka és Dzsidda közötti úton órákra leállt a forgalom.

A város repülőtere azt is közölte, hogy "az időjárási körülmények miatt néhány járat indulása késik".

Dzsiddában az iskolákat bezárták "a diákok biztonságának megőrzése érdekében" - jelentette az állami Szaúd-Arábiai Sajtóügynökség. A diákok már szerdán szabadnapot kaptak, mivel nemzeti ünnepet hirdettek, miután a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatott legyőzte Argentínát a katari világbajnokságon.

A vihart követően több mint 2500 munkást vezényeltek Dzsiddába, hogy az árvíz utóhatásaival foglalkozzanak, és megkönnyítsék a forgalom helyreállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.